Felhívás!

Cseperedünk, növekedünk, butulunk?

Karanténban a sportkedvelő mit tehet? Archív felvételeket nézeget, mint a sarkvidéken ragadt kutató, aki fanyalogva zabálja fel a konzervkészletét, csak álmaiban harap az otthoni dús, illatos gyümölcsökbe.

Bármilyen mély tisztelettel adóznék az elődöknek – megvolt nekik is a hőskorszakuk –, bizony törpesportnak tűnik, amit ők műveltek. A wimbledoni gyepen úriemberek pöcikéztek ide-oda, ügyelve, nehogy hosszú, patyolatfehér nadrágjukon megrontsák a friss vasalást. Nadal vagy Kyrgios ellen nemhogy játszmát, összesen öt pontot nem nyertek volna.

A hölgyekről hallgatok, nincs kedvem perelni a feministákkal. A focisoknak jó dolguk volt, nyugodtan átvehették a labdát, nem támadott három védő rájuk. Kilencven perc alatt harmadannyit nem futottak, mint ma egy ifimeccs leglustábbja. És Cristiano Ronaldo vagy Ibrahimovics hónalja alatt megbújhattak.

Nézem Cristian Gațu-t. A legendás román kézilabda-válogatott irányítója 175 centi magas volt, ő három ellenfél keze-lába között is odapasszolt az óriás Hansi Mosernek, lövés, gól. Az óriás Moser 191 centi volt. Ma a MOL-PICK Szeged csapatában két méternél kezdődnek a fiúk, Mikler 190 centi, törpeként be is dugták a kapuba.

Szinte az egész világon emelkedik az átlagmagasság. A románok szinte világrekorderek a növekedésben, az utóbbi száz év alatt jó 11-13 centivel állnak közelebb az égbolthoz. Nem csoda, a földbevájt „bordei”-tól a normális (esetleg palermói) lakásig, a száraz puliszkától a miccsig és a merkeli spárgáig van egy kis különbség. De ne legyünk rosszak, mondják, hogy a várvédő Dobó István a maga 180 centijével majd’egy fejjel kimagaslott kortársai közül. A magyaros csirkepaprikás nem gyakran szerepelt a szegényparasztok étlapján.

Jó, ha növünk, de némely felmérés szerint több régióban az intelligenciahányados átlaga csökken. (Ettől persze nem mindenki boldogtalanabb, sőt.) Kárpótolja viszont bőségesen az átlagsúly emelkedése, szegény Földünk maholnap esszeduvad a sok duci alatt. És hogy kulturáltan fejezzem be: egyesek szerint Krúdy a legnagyobb magyar író. Két méter felé, extra öltönyöket készített neki a szabója…

U.i.: Mondják, hogy egy tisztecske Napóleonnak megjegyezte: – Felség, én egy fejjel magasabb vagyok Önnél. A császári válasz rövid volt: – Ez könnyen megoldható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.