Felhívás!

Büszkeség és ítélet

Történészek, politológusok, elemzők, mindentudó megmondóemberek csűrik-csavarják az eseményeket, magyarázván, mi történt, hogyan és miért. Igaz, hogy tízen tízféle elmélettel állnak elő, de a „rating” biztosított. Ám gyakran a tények mögött emberi gyarlóságok rejtőznek, leginkább egy sarkalatos bűn, a büszkeség, tragikus következményekkel. A Könyvek Könyve itt is útmutatóként szolgál, csak figyeljünk rá.

Amikor két és fél évezreddel ezelőtt a babiloniak ostromolták Jeruzsálemet, az utolsó izraelita király még kapott egy esélyt: add meg magad, a vak is látja, az ellenállás értelmetlen, akkor életben maradsz te, a családod, a város, a templom is megmenekül. Félelemnek álcázott büszkeségből a király megmakacsolta magát. Elpusztult, Jeruzsálem is, és következett a hetven év babiloni fogság.

A közelmúlt hazai politikai eseményeit ismerjük. Iohannis győzelme a PSD-kormány fölött stb. De gondoltunk arra, mi lett volna, ha Dăncilă miniszterelnök asszony nem löki félre kormányzó partnerét, Tăriceanut az államelnöki tisztségért kiírt versenyben? Pedig világos, hogy az lett volna az egyetlen, aki, ha nem is legyőzni, de legalább tisztességesen veszít a legrománabb szásszal szemben. És nem utasítja el ugyanannak Tăriceanunak a javaslatát, hogy lépjen szövetségre a régi rivális Pontával. Smekker, de erős, és van vagy harminc képviselője. Ha a madám nem kackiáskodik, az ALDE nem hagyja hoppon, és szerez harminc testőrt, a PSD pedig vígan végigkormányozná a mandátumát, s a cotroceni-i nagyfőnök hórázhatna vagy jódlizhatna napestig.

Végül egy végtelenül szomorú, de tanulságos eset, Veress László színművész halála. A baleset színhelyén és környékén a közlekedés évek óta bangladesi szinten működik. Nos, Mózes törvényében van egy előírás: „Ha új házat építesz, készíts védőfalat körben a tetőre, hogy vérontás ne történjék házadban, s vétkessé ne légy, ha valaki megcsúszik, s leesik onnan.” (A lapos háztetőket sok mindenre használták). Ha a házigazda nem tette meg a védőintézkedéseket, és baleset történt, akár életével fizetett. Ha a városgazdák hasonló ítélet alá esnének… A Sport utcai útkereszteződésnél mit várunk, ott is egy halálesetet? Mert a medvetámadásokról addig osztottuk a semmit, míg szaporodnak halottaink…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.