Felhívás!

Bolyai Nyári Akadémia

Ki is gondolná, hogy immár a harmincadik alkalommal rendezi meg az RMPSZ a szép nevű nyári oktatási tanfolyamokat. Az az örvendetes, hogy e három évtized során soha nem lankadt a pedagógusok részéről a figyelem, s ugyanúgy, mint a kezdet kezdetén, ma is lemaradnak azok, akik későre kapnak észbe, s próbálnak bebocsáttatást kérni e felette hasznos elméleti és gyakorlati képzésre.

Jubilál tehát a közönségesen BNYA elnevezésű rendezvénysorozat, egyben arra is rávilágítva, hogy minden nehézség, gond dacára a pedagógusokban él a tudásvágy, a továbbtanulás óhaja, a többlettudás megszerzése szükségének érzete. Az idén félezernél is több hazai pedagógus iratkozott fel a listára, amely egyik-másik tagozat esetében hamar betelt, de nem kell aggódni, mert a nyitásig, úgy néz ki, minden hely betelt. Ez bizonyára azzal is magyarázható, hogy két esztendő után az idén fizikai jelenlét lehetséges, s a helyszínek kiválasztásában az is fontos volt, hogy a tanulás mellett megfelelő szórakozási feltételek is érvényesüljenek.

A tanfolyamok július 4–22. között zajlanak több helyszínen is. Ha a kezdetekkor elsősorban a székelyföldi megyék fogadták a résztvevőket, mostanra kitágult a helyszínek köre, egy-egy csoport eljut Szatmárba, Szilágyságba is. Az előadók egy része most is az anyaországból érkezik, de évről évre nő a száma a hazai szakemberek körének is, akik vállalkoznak egy-egy előadás megtartására, csoportos munka megszervezésére.

Több témakör is terítékre kerül, körüljárják az oktatásban alkalmazható lehetőségeket és módszereket, megvilágítják az iskolai nevelés és közösségépítés kérdéskörét, s különös hangsúlyt kap a gyermekközpontúság problémája. Nagy figyelmet helyeznek a közösségépítésre, az alkotó közösség alakításának kiemelt helye lesz minden foglalkozás során. A cél minden esetben az élhetőbb iskola megteremtésének lehetősége, olyam közösségek alakítása, amelyeken belül élni felemelő, lelkesítő. Nálunk, a megyében Kommandó fogad pedagógustábort, bekapcsolva ezt a rendkívül vonzó települést az oktatás felemelésének láncolatába.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.