Felhívás!

Bohózat medvével

Falusi színpadra sem méltó bohózattal állt elő egy magát állatvédőnek nevező szervezet, miután évek óta mégcsak körülbelül sem tudja megtippelni senki, hogy hány medve él Háromszéken. Azt akarják elhitetni, hogy ők tíz éve monitoroznak egy olyan medvét, amelyik még azelőtt született, hogy ők megalakultak volna. Még hogy a „helyi rangerük” rendszeresen nyomon követte az Arthur néven elhíresült állatot. Ki az a ranger, és hol lehet vele találkozni? Ugye van fotója öt, tíz, tizenöt évvel ez előttről, a kis Arthurról, „akiről” úgy látszik, ő már akkor tudta, hogy „Európa legnagyobb medvéje” lesz?

Most, a bukaresti hírtelevíziók kamerái előtt krokodilkönnyeket hullatnak, hogy a gaz herceg kilőtte a „királyt”, s 593 pontos trófeája már ott lóg kastélya falán. Már elnézést, ha – mint állítják – mindez titokban történt, honnan tudják, hogy hol ejtette el, hogy bak volt-e vagy nőstény, hogy hány pontos (a trófeabírálat precíz mérésekkel történik, közvetlenül a nyúzás után), és még folytathatnánk.
Amúgy miért nem találkoztam soha egyetlen természetvédővel sem ott, ahol János bácsi utolsó tehenét vitte el a medve, ahol kaptárokat tört aprófába, ahol gyümölcsösöket tett tönkre, ahol juhokat mocskolt meg, ahol konyhákba tört be, de legfőképpen ott, ahol embereket ölt, vagy tett életük végéig nyomorékká? Hol voltak akkor a zöldek és az állatbarát tévések?

Nyilvánvaló, hogy nem Arthur fáj nekik. Táncos Barnát kell hiteltelenné tenni, még mielőtt évszázados hagyományokhoz hű, észszerű vadgazdálkodást vezetne be, mert akkor munka nélkül marad a sok botcsinálta aktivista, kiknek többsége medvét utoljára akkor látott, amikor a jó anyja a rácsos ágyába betette a plüssmacit.

A környezetvédelmi miniszternek pedig nincs más hátra, mint előre! Mert őt nem a medvék, nem a sötétzöldek, nem az európai „állatvédő” politikusok (akik kézzel-lábbal tiltakoznak, hogy akárcsak egy medvét is átvegyenek) választották meg, hanem azok az egyszerű emberek, akik elvárják, hogy javaik biztonságban legyenek, és gyerekük úgy mehessen haza az iskolából, hogy a falu között fényes nappal nem találkozik medvével. Ha ezt a bohózatot átverik rajta, veheti a kalapját, és hazajöhet Csíkba, hogy eladja a teheneit, mielőtt elviszik a medvék.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.