Felhívás!

Kelemen Hunor Sepsiszentgyörgyön

Kelemen Hunor Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A román és a magyar külügyminiszter már tárgyalt erről, valószínűleg napokon belül döntés születik arról, hogy a két ország kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolványát – mondta el sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén Kelemen Hunor.

Kelemen szerint a miniszterelnök is „nyitottnak mutatkozott” ez ügyben, jelenleg szakértők tanulmányozzák, hogy milyen formájú megállapodásra van szükség. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a román oltási igazolvány egyelőre az utazást tenné lehetővé, nincs szó arról, hogy Magyarország területén az ottani védettségi igazolványnak nevezett kártyával lenne egyenértékű.
A Székely Hírmondó kérdésére, hogy Romániában pontosan mi számít olyan oltási igazolványnak, amit a határon is fel lehet mutatni, az RMDSZ elnöke úgy vélte: az oltás után kibocsátott, elektronikus aláírással ellátott, kétnyelvű dokumentum valószínűleg megfelel erre a célra.
– Ezt az igazolást elektronikus formában mindenki saját telefonjára is letöltheti az országos elektronikus oltási regiszterből, és azt a határátlépésnél felmutathatja. Nem biztos, hogy ez lesz a végleges formája, meg kell várni az egyeztetések végét – mondta Kelemen Hunor.
Amennyiben így marad, az adulti.renv.ro/users/login linkkel lehet a platformra belépni, ahol a személyi szám (CNP) és az oltáskor mellérendelt telefonszámmal kell magunkat azonosítani. A rendszer egy hatjegyű ellenőrző kódot küld a telefonra, és miután ezt begépeljük, letölthető az elektronikus igazolvány, ami tulajdonképpen a második oltás után papíron kapott igazolás másolata.
Kelemen Hunor hangsúlyozta: a legszerencsésebb az lenne, ha Európa-szerte mind többen beoltatnák magukat, és akkor utazáshoz nem lenne szükség semmilyen oltási igazolványra. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások