Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Biblia és irodalom: a feltámadásról

Sok ember mondja: elhiszek bármit, de hogy valaki a halálból visszajöjjön, azt nem. Hát nem látjuk, mi lesz a halottal? Elbomlik, a földbe felszívódik, hogyan élhetne újra?

Hogyha a feltámadás (a görög nyelvben anaszthaszisz = felkelés, felemelkedés) a halott test újjáéledése lenne, akkor valóban lehetetlen lenne. Annak sejtjei már nincsenek. És legyünk őszinték, nem is lenne kívánatos egy meggyötört testet visszacsinálni. De a Biblia nem így érti a feltámadást.

Egy irodalmi példa – Al. Dumas: Monte Cristo grófja – rávilágít, hogyan is van az. A regényben egy adott pillanatban Morel úr, a talpig becsületes kereskedő öngyilkosságra készül. Sokat veszített már, a legnagyobb hajója, a Fáraó is elsüllyed. A legénység megmenekül, és beszámol a szerencsétlenségről, a rakomány odavesz. Morel úr képtelen elviselni a szégyent, hogy a hitelezőinek nem fizethet. Most jár le a határidő. Megírja búcsúlevelét, a pisztoly az asztalon… és akkor az utcáról morajlás hangzik, majd növekszik, az emberek a Fáraó nevét kiáltozzák. Az idős kereskedő is kimegy, mindenki a kikötőbe szalad, ahol a Fáraó közeledik a parthoz, a legénység és a teljes rakomány.

Az emberek ámulnak… Az olvasó persze tudja az igazságot: a háttérben Edmond Dantés áll, aki időközben dúsgazdag lett, Monte Cristo grófja néven. Amikor jótevőjének szorult helyzetéről hallott, rögtön parancsot adott, hogy építsék meg a Fáraó hasonmását, azonnal. Ez a re­gény­epizód nagyszerűen illusztrálja a feltámadás lényegét. Nem a halott, elporladt sejtek kelnek életre, hanem újra lesznek alkotva.

Klónozás által az ember képes akárhány példányban újraalkotni már nem létező lényeket. Dollyról, a juhocskáról hallottak ugye? Nahát akkor Istennek biztosan könnyebben megy.
Ha leégne egy modern könyvtár, újra lehetne nyomtatni minden példányt, mert digitalizált formában minden adatuk tárolva van. És gondoljunk arra: voltak és vannak csalók, akik a legnagyobb festők munkáit képesek annyira jól utánozni, hogy nem egyszer szakértőket is becsapnak. A Teremtőnek nincs meg vajon minden adata mindenről? Kevesebbet tudna, mint egy számítógép?

Pál apostol huszárvágással egyszerűsít: „Isten… úgy hívja a nemlévőket, mint a meglévőket” (Róma 4:17).

A gyermeteg elképzeléseket félre kell tenni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük