Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Költészet napja a Vigadóban

Költészet napja a Vigadóban Kultúra

Fiatal erdélyi költőkkel ünnepelte a magyar költészet napját a Vigadó Művelődési Ház vasárnap délután. Kali Ágnes, Horváth Benji és Sánta Miriám költőkkel Kovács Péter Zoltán irodalomkritikus beszélgetett a tavaly ősszel megjelent Címtelen föld: fiatal erdélyi metamodern líra című antológia kapcsán, a költészet irányairól, lehetőségeiről és szükségességéről.

Az antológia az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában jelent meg, és 26 fiatal erdélyi költő verseit tartalmazza. Horváth Benji – aki szerkesztőként is részt vállalt a kötet létrejöttében – elmondta, úgy érezték , hogy eljött az ideje egy új antológiának, mivel az utolsó hasonló alkotás (Mozdonytűz) 2015-ben jelent meg, és a mai fiatal költők már egy új hanggal jelentkeznek, a posztmodernre jellemző irónia mellett a fokozott őszinteség és egy újfajta érzékenység is megjelenik művészetükben. Ezt az átalakult érzelmi struktúrát legátfogóbban a metamodernizmus paradigmája írja le. A Címtelen föld az erdélyi költészet új irányait és kísérleteit gyűjti össze, amelyekben tetten érhető a metamodern érzékenység.

Hirdetés
Hirdetés

A kötet létrejötte kapcsán Horváth Benji kifejtette, a megjelenést mintegy másfél évnyi előkészítő munka előzte meg, André Ferenccel – az antológia társszerkesztőjével – mindegyik szerzőt külön megkeresték, és megkérték őket, hogy küldjenek el mindent, amit addig írtak, függetlenül attól, hogy megjelent már valahol vagy sem, majd ezen művek közül válogatták ki a versgyűjteménybe bekerült alkotásokat. Csupán a legfiatalabb nemzedék maradt ki, mert úgy érezték, nekik még ki kell forrniuk, és majd egy következő, öt-tíz év múlva megjelenő antológiának lehetnek a főszereplői.

A meghívottak többek között az erdélyiségről, a kisebbségi létnek a lírába való beszűrődéséről, a traumaköltészetről, a testnek az újfajta irodalmi megjelenítéséről osztották meg gondolataikat a hallgatósággal, ugyanakkor felolvastak néhányat a kötetben olvasható verseik közül, az est végén pedig a közönség soraiból érkezett kérdésekre válaszoltak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük