Felhívás!

Bandzsa lelkek

Sorsverte a romániai és erdélyi nép, mert 25 év alatt összesen 20 évig volt két olyan államelnöke, akik valós erkölcsi szabályok értelmében még polgármesteri tisztségekre sem lettek volna jogosultak. Hosszú időre, több évtizedre van (lesz) szükség, amíg minden szépen a saját polcára helyeződik. A nagy betűs Rendszerek úgy alakítják törvényeiket, törvénykezéseiket, hogy esetleg csak majd post mortem (halál után) lehessen jogilag elítélni a politikai bestiákat. Vagy – urambocsá! – szekusok, színészek, filmrendezők segítségével lejátszott álforradalom után, törvénytelen ad hoc rendelettel, mint történt 1989. december 25-én, karácsony napján a Ceaușescu házaspárral.

Ion Iliescu pályáját rég ismerjük, a bukaresti államcsíny kulcsfigurája, értelmi társszerzője, ahogyan a későbbi bányászjárásoknak, „Mineriádáknak” is közvetlen haszonélvezője volt. Mindkét esetben nagyon súlyos ügyészségi vádak vannak ellene, na de hát Nelu bácsi testében az élet már csak pislákol, halála után meg aligha érdekli majd a bírák és (vagy) történészek lesújtó ítélete.

Még fut a vízen az említett húsz év másik ex-államfője, az egykori tengerészkapitány, Traian Băsescu. Lankad a szél a vitorlájában, de ma Romániát képviseli az Európai Parlamentben. A bíróság véglegesen kimondta, hogy a diktatúra idején besúgó volt. Nincs gerince a közéletből visszalépni, a Cișmigiu-parkban sakkozgatni, unokákat sétáltatni. Az erdélyi, romániai magyarok összeugrasztásának nagy mestere jó néhány évvel ezelőtt a tusnádfürdői szabadegyetem díszvendége volt. Ki sejthette még akkor, hogy az átvilágító testületnél egy bizalmasa a szekus aktáit az irattárból kiemelte és elrejtette. Egy ideig Szász Jenőt személyes barátság és rokonszenv színlelésével cukkolta az RMDSZ ellen. A 2004-es és 2009-es államelnöki választások kampányában az erdélyi, romániai magyarok azért szidták egymást, hogy ki nem szavaz Băsescura.

Kancsal matróznak nevezi a román sajtó, hát jóképűnek tényleg nem mondható férfi. De a „külcsín–belbecs” párhuzama is torzul. Bandzsa lelkek a sunyi Ion Iliescuval együtt. Búvópatakszerű jellemét tekintve még az sem teljességgel lehetetlen, hogy Tőkés Lászlót Băsescu elsősorban nem a diktatúrával szembeni tetteiért, hanem főleg RMDSZ-ellenes hangjáért tüntette ki 2009-ben…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.