Felhívás!

Saját gyerekeinket húzzuk le?

Saját gyerekeinket húzzuk le? Kovászna megye

Országos felháborodást váltottak ki a magyartanárok körében a nyolcadikosok képességvizsgájának anyanyelvi tételei. A pedagógusok azt kifogásolják, hogy a kompetenciamérés újabb követelményét szolgai hűséggel követve a tételalkotók olyan zavarosan megfogalmazott követelményeket állítottak a diákok elé, amelyekre nem tudták őket felkészíteni saját tanáraik sem. Mit mondanak a tegnap közölt jegyek erről a témáról?

A felnőttek nagy része által ismert magyar irodalom és nyelvtan helyett az új tanterv arra próbálja felkészíteni a gyermekeket, hogy az írott szövegek világában bárhol elboldoguljanak, így az irodalmi szövegek, az egyezményes tudás számonkérése helyett szövegértésüket és szövegalkotási készségeiket, logikus gondolkodásukat teszik próbára a vizsgák során.

A magyartanárok nagy része egyetért abban, hogy idén rosszul és nem egy nyolcadikos diák szintjén voltak megfogalmazva a kérdések (főleg a nyelvtani részben). Ezt érzékeltetik az olyan megfogalmazások, mint „a többességre utaló nyelvtani elem”, vagy „a múltban lezáruló történés”. A dolgozatjavítók sok esetben maguk is csak a javítókulccsal tudták eldönteni, mi a helyes válasz, köztük is vitát generált a helyes megoldás.

A leíró nyelvtant felváltó új tantervet, mely elveti az eddigi jól ismert terminológiát, és azt körülíró kifejezésekkel helyettesíti, kilenc éve használják az iskolákban, a mostani nyolcadikosoké a második nemzedék, amely e tananyag szerint vizsgázik. De „ennyire körmönfontan, körülményesen megfogalmazott kérdéssel nem találkoztam a gyakorló tételek között” – mondta egy névtelenül nyilatkozó magyar szakos tanár.

Ezek után a tények: az előző évekhez képest kevesebb a magyar diákok aránya az első tízben, míg 2021-ben 14 diák, 2020-ban 6 került az első húszba, idén csak két magyar tanuló szerepel ott. Tízes magyar dolgozat az idén nem volt (tavaly viszont 21 is). Ezek a tények valószínűsítik, hogy a kifogásolt tételek valóban lehúzták a magyar jegyeket, méghozzá éppen a jobb tanulókét. Kisebb, átmenő jegyet viszont könnyű volt elérni.

Több sepsiszentgyörgyi iskola magyartanárnőit is megkérdeztük arról, hogyan tükröződik diákjaik jegyében az inkriminált tételsor, meglepetésünkre többen nyilatkozták, jó jegyeket kaptak a diákok, a megszokott módon nagyobbakat, mint románból és matekból, és viszonylag jól elboldogultak a tételekkel, bár még a legjobbak számára is volt félreérthető – és félreértett – utasítás (tehát pontvesztés is). Ennek ellenére abban is egyetértettek a megkérdezettek, hogy testületileg fel kell lépni a nem koherens tanterv és követelmények, az utolsó pillanatban bedobott új feladattípusok, a diákokat lehúzó megfogalmazások ellen. „Nincs semmi biztonságérzete az embernek” – vélekedett Domokos Judit a Váradi József-iskolából.

„A tételek irodalmi része is erősen lebutított és a kreatív diákok lehetőségeit igencsak beszűkíti” – mondta Pénzes Ágnes, a Székely Mikó Kollégium magyartanárnője, aki szerint a tételek „rosszindulatúak” voltak, aminek következménye lehet – már vannak esetek rá –, hogy diákokat vesztenek a magyar középiskolák. Ezért zavarja az is, hogy már a korábbi években is rossz tapasztalata volt a bukaresti illetékesekkel való kommunikációt illetően. Tavalyi, több kolléga által aláírt jelzésükre, melyet szintén egy vizsgatétellel kapcsolatban a tanfelügyelőségen keresztül juttattak el a minisztériumba, azóta sem érkezett válasz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 24., 9:35
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Na, már legyen elég. Az a tanár,aki napirenden van az új tantervvel (és nem Brassóba vegezte pl a magyar szakot, hogy még neki sincs halvány lilaja, h a múltban lezarult esemény mit jelöl, )az ügy tanította a diákjait, hogy azok mind helytalltak a vizsgán. Ez a legkönnyebb. Bűnbakot keresni. De nem a tanár és a diák felelős a jegyért. Ha mindenki tisztességesen vegezne a munkáját, lehetnének jobb eredmények. Ja, és az a tanár,aki 8,60at írt volna vizsgán, az ne legyen tanár

  • User
   Dátum: 2022. június 24., 14:43
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Minden évben van mindenféle anyag. Azért lesz vki tanár, h csak simán nyomja le a tananyagot? Ma sokaknak ennyit jelent a pedagógus szakma.De az én olvasatomban az az igazi pedagógus, aki megfelelő személyiséggel ,erzessel,módszerrel, attitűddel nevel, oktat és tanít.

 • User
  Dátum: 2022. június 24., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Rosszindulatúak..mondja Pénzes Ágnes. Na, most már összeesküvés-elméleteket is gyártunk? Sárdobálás, ehhez ért. Magunkba nézni, megelemezni: én tanárként elég jól, (az új tanterv szerint!!) elég felkészülten végzem-e a dolgom…erről szót nem ejt.

 • User
  Dátum: 2022. június 24., 11:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Egyes diákok mégis miért tudrak akkor nagyon szép eredményeket írni? Sztem a tanár a kulcsfigura. Ha ő jól tanit(kiváló pedagógus, aki megszeretteti a tantárgyat) a diák tudni fog. Erdővideken van egy falu, ahova sok baroti diákot kivisznek. Az eredmények most is magukért beszelnek. Sokkal jobb eredmények. A diákok így fogalmaznak: kedvesek, megertoek a tanárok. Ébresztő! Ez a kulcs!! Az cikkben höbörgő tanárok pedig nézzek meg a saját házuk tájat. Nem a tétellel volt baj.

 • User
  Dátum: 2022. június 24., 15:11
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Senkit sem pártolok, de egy 10 es jegy se legyen……
  Elcsapnám az egész tételösszeállító bizottságot + fizetéslevonás stb!
  Sok idióta akad. Igaz a gyerekek zöme is telefontapogatásból 10 es!😁😂 Nekem szpéci a Ballasi féle zagyvaságtól és románból Bacoviatól égnek állt a hajam!😎
  Sok pszichopata alkotásait mégbetegebbek ” irodalmi alkotásnak” titulálják és meg kell tanulni, h továbblépjünk!😀😁

  • User
   Dátum: 2022. június 24., 22:13
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Hallgattál volna, bölcs maradtál volna… Az általad zagyvaságnak titulált,, tételek ” a magyar irodalom gyöngyszemei.. Járt már gitár a kezedben? Na az szól még idiótán… A gitárokat is be kellene tiltani! Zongoráztál már? Na az… Tűzre a zongorákkal!