Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Baljós üzenet

A román hadsereg napja (október 25.) alkalmából az Úz-völgyi haditemetőben két nappal korábban összegyűlt szélsőjobboldali szervezetek vezetői – tagjai és szimpatizánsai jelenlétében – előzetes bejelentésükhöz híven létrehozták a Keresztek Testvériségét (Frăția Crucilor), amelynek megalakulását 150 magasra tartott fakereszttel nyomatékosították. Az újonnan létrejött „véd- és dacszövetség” elnevezésének baljós üzenete van, mert kis híján azonos az 1927-ben Corneliu Zelea Codreanu által létrehozott katonai jellegű Légiós Mozgalom (Mișcarea Legionară) Kereszt Testvériségei (Frățiile de Cruce) néven működött ifjúsági szervezetével.

A Légiós Mozgalom hivatalos ideológiáját, vagyis eszmeiségét a Wikipédia román nyelvű változata többek között a fasizmus, szélsőjobboldali ultranacionalizmus, sovinizmus, antiszemitizmus, magyar- és cigányellenességként határozza meg. Késői követőire ráadásul még az állam szerepét tagadó, annak irányítását ellenző személyekre egykor aggatott anarchista főnév is ráillik, amint ezt a haditemetőben elhangzott beszédek némelyikének tartalma is bizonyítja. Mihai Târnoveanu például határozottan kijelentette, hogy a Keresztek Testvérisége nem vesz számba egyetlen bíróságot sem. A Keresztek Testvérisége az itt elesett román hősök vérét és csontjait tartja számon, attól függetlenül, hogy milyen határozatot hoznak a bíróságok, vagy kihez tartozik a temető. Magyarán: nem vetik alá magukat az igazságügyi szervek jogerős ítéleteinek.

Ez világos beszéd, az ország és a lakói sorsáért felelősséget viselők mégsem akarják megérteni. Annak ellenére sem, hogy az ilyen és hasonló hangnemű szónoklatok hosszú távon aláássák az állam tekintélyét, ellehetetlenítik a működését, a szélsőségeseket hatalomra segítő felforduláshoz és összeomláshoz vezetnek.

Mindennek a veszélye egy szárnyaló inflációval sújtott és ebből következően megélhetési gondokkal küszködő, háborús félelemmel terhelt társadalomban hatványozottan megnő. Márpedig, ha ez bekövetkezik, ember az embernek farkasa lesz ismét, és amíg gyűlölettől habzó szájjal egymás torkát szorongatjuk, mindannyiunk talpa alól kihúzzák a talajt. Földönfutók és idegenek rabszolgái lesznek, akik túlélték a felfordulást. Még el lehet kerülni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 27., 20:32
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szótalan szomorodásom, … baljós üzenet, szorongás , félelem, döbbenet dúlnak bennem egymással,…- “ember az embernek farkasa lesz ismét, és amíg gyűlölettől habzó szájjal egymás torkát szorongatjuk, mindannyiunk talpa alól kihúzzák a talajt. Földönfutók és idegenek rabszolgái lesznek, akik túlélték a felfordulást. Még el lehet kerülni.”… úgy legyen, légy istenem segedelmem, tekints le ránk én istenem.