Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aranycsörték

Viszonylag formabontó a budapesti vívó világbajnokság, hiszen a többnapos, egy vagy több hetes sportrendezvények zömének versenyprogramja eleve úgy van betervezve, hogy a kezdés ugyan lehet hét közben, de a poén essen hétvégére. Nos, itt most a rajt (július 15.) és a zárszó (július 23.) is hét elejére tevődött. Nem formabontó viszont a magyarok remek szereplése. Az sem formabontó, hogy lám, megint van egy „meglepetésember”, az alig 21 éves Siklósi Gergely a papíron sokkal esélyesebbekkel szemben diadalmaskodva jutott fel a csúcsra.

Azt mondta, ünneplésnek nincs még helye s ideje, a párbajtőr csapat sikere lenne az igazi az olimpiai részvétel kiharcolásának szempontjából. Vasárnap oda is tette magát, a magyar csapat 45–24-re nyert Chile ellen, de aztán Ukrajna megállította a menetelésüket. Föltétlen említést érdemel a Szatmári András kardvívó ezüstérme, ő korábban volt már világbajnok (2017) és Európa-bajnok (2018), úgyhogy a kétszeres olimpiai bajnok (2012, 2016) Szilágyi Áronnal együtt Tokióban is aranycsörtéket vívhatnak egyéniben, illetve csapatban. Férfi kardcsapatunk tegnap lapzártakor a dél-koreaiakkal vívott az aranyéremért.

A vívás egyike a magyar sikersportoknak az utóbbi évszázadban. Az anyaországnak 37 arany-, 23 ezüst- és 27 bronzérme van a nyári olimpiákon, a világbajnokságokon pedig 93 arany, 81 ezüst és 97 bronz volt vasárnap délutánig. Szakértők azt mondják, női kardvívásban magyar hölgy fogja uralni a következő évtizedet, mégpedig Pusztai Liza. A 18 éves tehetségnek már van felnőtt egyéni bronzérme és csapat ezüstérme az Európa-bajnokságokon, a tizenévesek világversenyein sokszoros aranyérmes.

Vívópástról vívóvízre tekintve, ugyancsak jó hajnali, délelőtti hírek érkeznek a dél-koreai Kvangdzsu medencéiből. Mindkét magyar vízilabda válogatott jól teljesített a csoportküzdelmek során, és négy közé jutásért játszhatnak. Sajnos, a férfiak a „vízilabda Puskás Ferencének” is nevezett Varga Dénes nélkül kénytelenek folytatni, a csapatkapitánynak eltörött az ujja. A magyar úszók némelyike aranyformában van.

Aranycsörtét nyert eközben a magyar sportdiplomácia, hiszen 2017. után 2027-ben is Budapest lesz a házigazdája a vizes világbajnokságnak! Rendkívüli elismerés, hiszen a pályázók között ott volt Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia, Ukrajna. A döntő szavazás a 2017. évi rendkívül sikeres rendezésnek is szól! <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük