Felhívás!

Elhagyott patakmeder helyén

Elhagyott patakmeder helyén Sport

Az erdővidéki turizmus fejlesztéséről sokan és sokat beszélünk, néhány példától eltekintve azonban aligha lehet érdemben valamilyen konkrét, turisztikai befektetést, megvalósítást felmutatni. Meglepő viszonylag, hogy az egyik legszebb példát éppen Erdővidék egyik legeldugottabb faluja, Középajta mutatja.

Ha Nagyajtán letérünk a megyei útról Középajta fele, Középajta előtt egy táblára figyelhetünk fel, mely jobbra mutat, és az áll rajta, hogy száz méterre horgásztó található. Követjük az utat és hamarosan el is érjük a horgásztavat, azonban a tó környékére vetve egy pillantást, hamar rá kell jönnünk, hogy valójában itt többről van szó, mint egyszerű horgászati lehetőségről. A tó körül takaros, virágokkal szépen díszített faházak, „lakok” állnak, olyanok, amilyeneket korábban legfeljebb ausztriai képeslapokon láttunk, az egész környék egyszerűen és ízlésesen rendezett, a vendégeknek a kikapcsoló horgászat mellett strand, jakuzzi, szauna, sósdézsa, üsthely, flekkensütő áll rendelkezésére.

Mire jó egy patakmeder?

A tulajdonostól, a középajtai Bedő Lászlótól arról érdeklődtünk, miként tudta mindezt megvalósítani, mire számíthat az ideérkező vendég, illetve, hogy a jövőre nézve mik az elképzelései. Megtudtuk, hogy az egész beruházás megvalósításának 2012-ben fogott neki, korábban egy elhagyott patakmeder volt a helyszínen, olyan, amilyent még sok fele látni manapság is, gazzal benőve és így tovább. Rengeteg engedélyeztetés és papírmunka volt a velejárója a kezdetnek, de nem hátrált meg, és 2014-re odáig jutott, hogy már be lehetett telepíteni halakkal a tavat. Nem állt meg itt, tovább folytatta a beruházást, a fürdőmedence például tavalytól üzemel.

Hozzáfűzte, a megvalósításokhoz rengeteg pénz is kellett, ő maga 2006-tól magánvállalkozó, nemzetközi fuvarozással, áruszállítással is foglalkozott és foglalkozik, az onnan nyert pénzt fektette a szabadidős létesítménybe, amellyel, mint mondta, mára elérte a nullszaldós állapotot, vagyis azt, amikor a bevételek nagyjából egyensúlyban vannak a kiadásokkal. Egyébként meg nem hiszi, hogy a halastóba és környékébe fektetett pénze valaha is teljes mértékben megtérül. A közelebbről vagy távolabbról érkező vendégek viszont teljes mértékben örvendhetnek ennek a beruházásnak, az ötletének, mellyel a semmi közepébe egy kikapcsolódásra tökéletesen megfelelő oázist varázsolt.

– A vendégek, közöttük sokan családosok, pihenés, kikapcsolódás végett jönnek ide, a legtöbben legfeljebb egy-két napra – mondta.

A tó partján hat vendégház van, melyekben összesen hatvan vendég fér el egyszerre. Kisebb és nagyobb szobák egyaránt találhatók bennük, egy szoba naponta 250 lejbe kerül a vendégeknek. Minden szobához fürdőszoba, konyha is tartozik, itt azonban egyelőre csak hideg ételek elkészítésére van lehetőség, ha valakik meleg ételt igényelnek, azt catering-szolgáltatással oldják meg. Tervük azonban, hogy saját konyhát létesítsenek, azért, hogy a vendégeket ők is tudják meleg étellel kiszolgálni.

Sportbázist is építene

Aki csupán horgászni érkezik ide, huszonnégy órára 80 lejt kell fizetnie, amiért kárászból például bármennyit elvihet, a kifogott pontyokért viszont már külön fizetni kell. Külön csak strandolókat nem tudnak fogadni, mint mondta a tulajdonos, próbálták, de sokan jöttek, és zavarták a vendégeket. Így a fürdőmedencék csak az itt megszálló vendégek számára nyitottak.

A medencék csak a szállóvendégek számára nyitottak

László szerint a helyi turizmus fellendítéséhez hozzájárult az üdülési csekkek bevezetése is, a vendégei közül ugyanis sokan ezzel fizetnek. Nemcsak nyáron, télen is várják őket, a házak központi fűtéssel is el vannak látva, egész évben nyitva tartanak.

A már említett saját konyhán kívül, a tulajdonos sportpályákat is építene a jövőben a létesítmény körül, hogy még több kikapcsolódási lehetőség álljon a vendégek rendelkezésére, ezzel együtt pedig úgy véli ő is, hogy Erdővidéken jövője van a turizmusnak, de térségszinten is további vendégcsalogató dolgokat kell kitalálni, például valahogy a borvizekben rejlő lehetőségek kihasználása terén.

– A lényeg az, hogy a vendégeknek legyen megadva a kényelem, fontos az, hogy később újra visszatérjen hozzánk – összegezte stratégiáját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 22., 7:44
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ha nem figyyelünk oda,Erdővidék a(z egyelőre)1o… tó országa lesz…Az ötlethez gazdasági érzék is kell…itt szerencsésen alakult….Gratulálok,Ritáék!!!!

 • User
  Dátum: 2019. július 22., 16:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha 1918 ban…ma Ausztria és Svájc is kezicsókolommal köszönne Erdélyországnak…azt Maniu is beismerte hogy tévedett ,tévedéséért Máramarosszigeti börtönben végezte onnan pedig a.szegények temetőjében ismeretlen helyen…

 • User
  Dátum: 2019. július 22., 22:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  3hete jártunk ott, tényleg szuper a létesítmény mindenkinek csak ajánlani tudom! Köszönjük szépen a lehetőséget! Kikapcsolódás felsőfokon 😊

 • User
  Dátum: 2019. július 23., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Tavaly voltunk a csaladdal 4 napot ,idén voltunk már egy horgászversenyen és még megyunk 4 napra . Családoknak kitalált kis pihenő oazis.Apuci míg horgászik addig a csalad többi részenek is van kikapcsolódási lehetősége. És aki nem fél felfedezni a környéket az még egy bölény rezervetumot is láthat a közelbe. Gratulálunk, sok sikert a jövőben is.