Felhívás!

AJJAJAX!

Szóval Tottenham – Ajax 0–1. Ezért ültem le megírni ezt a jegyzetet. És mert a meccs közben többször felnevettem, és a szegény olvasásban elmerült feleségemet nyaggattam, a képernyőre mutatva: nézd, ez már művészet, játékos tudomány!

Az amszterdami csapat címerében egy elég dühös szakállas, tűzoltó-sisakfélét hordó bácsi díszeleg, feje fölött három csillag, piros-fehér színekben. Nem éppen Rembrandt-tehetségű lehetett az alkotója, mert a szakállas tűzoltó a rettenthetetlen görög harcos, Ajax kellene legyen. (Csak később minősült le háziasszonyok kedvenc surlóporává…). Kettő is van ebből az Iliászban, a főnökebbet Homérosz vakmerő, borzalmas csihipuhisnak ábrázolja. Nem túlságosan okos, de jobb nem szembetalálkozni vele. Egy irányt ismer: előre! Mint a ló, csak egy oldalba-bökés szükséges, és elindul, a halálba is, ha kell.

Ezek a hollandusok (esetleg argentin vagy szerb vagy szurokfekete, mit számít, hollandus) sem sokat tudnak az ellenfél kapujának lerohanásán kívül. Ha a Barcelonában Pep Guardiola óta úgy tűnik, tilos kapura rúgni a tizenhatoson kívülről, és ha csak lehetséges, harminc rövid passz után kell becsipkézni a labdát öt méterről a hálóba, az Ajax jelszava bumm!, jobbról, balról, ahonnan éred. És ha dopping nélkül képesek így nyargalni, akkor nehéz lesz őket leállítani.

Kellemes színfolt egy ilyen csikócsapat a pénzóceánba lassan belefulladó fociban. (Egy-egy Real- vagy Juventus-játékos a börzén többet ér, mint az teljes amszterdami gárda – egyelőre!).

Szerényebb hazai viszonyok között valahogy így volt a hunyadi Corvinul, tizenéves B-ligásokból gyúrt nagyvilágot megjáró csapat, most pedig a Hagi-féle Viitorul. Hagi a semmiből hoz elő kirobbanó tehetségeket, el is ad belőlük még a riválisoknak is, és mégis ott vannak a legjobbak között, maholnap hazaviszik a Román-kupát, aztán irány Európa.

Ha figyelmesen követtétek a tévéközvetítést, egy kristálytiszta premier plánban megcsodálhattátok a kedd esti meccs labdáját: fehér alapon piros csillagok. Ha ugyanilyen lesz a döntőben is, ki állíthatja meg a vidám kerge srácokat, hogy BL-t nyerjenek?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.