Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Városnapi premier

Városnapi premier Kultúra

A Jazzpar trió az 1930-as évek párizsi hangulatát, hangzását és varázsát próbálja megragadni Django Reinhardt egyedi stílusát idézve. A sepsiszentgyörgyi csapat igencsak fiatal, ám tagjai nagy tapasztalattal rendelkező zenészek, akik már számos közismert, közkedvelt, itthon és határon túl is népszerű zenekarban bizonyítottak. Szent György Napok alkalmával premierként zenél a Jazzpar trió!

Gáspár Csabától, a zenekar hegedűsétől, énekesétől megtudtuk, hogy a Jazzpar projekt a három alapító tag évek óta dédelgetett álmából kiinduló zenei megmozdulás: 2017-ben érkezett el az idő az álmuk megvalósítására, amikor is elkezdődtek a próbák és a repertoár összeállítása.

– Olyan ismert darabokat játszunk, mint a Minor Swing, Django’s Tiger, Softly vagy Bossa Dorado. Ezek a dalok a különleges gypsy-jazz hangzást ötvözik az egyedi „jazzpar triós” elemekkel, így jön létre egy igazán egyedi anyag. Természetesen több saját számunk is van már, célunk minél több koncerten bemutatni ezeket – avatott be Gáspár Csaba.

Hadd mutassuk be a zenekar tagjait. Gáspár Csaba hegedűn játszik és énekel, és bevallása szerint az élete a zene körül forog. Tizenkét évet hegedű szakos volt, részt vett kórusokban, emellett a népzene is foglalkoztatta. Egyetemi tanulmányait Brassóban végezte, ahol zenepedagógiát, majd hegedű főszakot is végzett. A klasszikus muzsika mellett a jazz és improvizáció iránt érdeklődik, több formációban játszik mint hangszeres zenész, és énekes szólistaként is.

Hirdetés
Hirdetés

Gáspár Álmos több hangszeren is kísérletezett, amíg felfedezte magának a gitárt. Egy teniszütőn játszott szólókat a kezdetekben, aztán a kolozsvári Sigismund Toduță Zeneiskolában folytatta tanulmányait egy igazi gitáron. Egyetemi tanulmányait gitár szakon végezte a brassói Transilvania Egyetemen, majd a flamenco világába merült el spanyol tanárai vezetésével. Annak érdekében, hogy elsajátítson és elmélyítsen új technikákat, számos jazz- és improvizációs workshopon vett részt, játszott különböző stílusokat képviselő (rock, pop, jazz, flamenco) együttesekben is. 2017-ben kezdett gipsy jazz-t játszani, és mára ez a zenei stílus szerves részét képezi életének.

Vitályos Lehel (nagybőgő) gitáron kezdett tanulni, majd a basszusgitárra váltott, amelyen több mint 20 évet tanult autodidakta módon. 2010-ben kezdett el nagybőgőzni, és azóta elválaszthatatlan ettől a hangszertől. Mindkét hangszeren játszik attól függően, hogy milyen projektben vesz részt. Hasonlóan a zenekar többi tagjához, ő is több zenei stílusban elmélyült (több zenekarban játszik, legyen szó jazzről, rockról vagy éppen elektronikus zenéről), és változatos repertoárt tartogat tarsolyában. Részt vett jazz- és improvizációs zenei kurzusokon, táborokban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük