Felhívás!

Advent előtti gondolatok

Ma arra jártamban megpillantottam a Sugás vendéglő kerthelyiségét, és az jutott eszembe, hogy városvezetőink nemsokára elbontják a város központjában lévő kedvenc helyem, a Sugáskertet.

Fiatal újságíró koromban nagy megtisztelésként éltem meg, hogy naponta a híres dr. Darkó Zsiga egyetemi sebészprofesszor asztalánál ülhettem. Híre volt törzsasztalának, írók, költők „kéredzkedtek” oda. Istenem, mennyire hiányzik ő is! Rádöbbenek, hogy az idén mennyivel kevesebb időm jutott egy söre, egy-egy barát társaságára, a lehető legnyugodtabb beszélgetésekre, jókat vitázni a világ nagy összefüggéseiről, zajló életünkről. Nagyon hiányoznak a Sugásból drága unokabátyám, Bogdán László kioktató előadásai is.

Semmi nem a régi, és mintha nem lenne elég a város roncsolása-bontása, itt van még a koronavírus is. Sikerült mindenkit eltávolítania baráttól, rokontól, mindenkitől, talán már semmi nem lesz olyan, mint volt. Nagyon sok barátomat, ismerősömet kell kikísérnem a temetőbe… ugyanakkor drága szülővárosom szétroncsolását nézem végig.

A politikai, szellemi életet befolyásoló, néha már a lakók tűréshatárát súroló vezetőink nem vesznek tudomást a város lakóiról. Idegenből kerültek ide, s bár van olyan is, aki még gyermekemberként jött erre a tájra, nem tekinti sajátjának városunkat.

Itt állunk advent előtt, az év utolsó napjainak küszöbén, az ajándékozás, a szeretet, a megbékélés idején, amikor minden keresztény és keresztyén könyörgése, gondolata, imája Isten egyszülött fiának, Jézus Krisztusnak a születésére, a szent karácsonyra kéne összpontosulnia, nem a bontásokra: Sugás vendéglő, Bodok szálloda… és ki tudja még mennyi félig megbontott, vagy félig felépítve felejtett épületekre…

Orbán Barra Gábor, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 24., 3:31
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hogy “megszépíti” az idő az egykort. Darkó Zsiga soha se volt egyetemi sebészprofesszor, egy krónikus vigkedélyű alkoholista általános sebész volt, Bogdán László (írói álnév: Vaszilij Bogdanov) pedig egy komcsi betűvető volt.

  • User
   Dátum: 2021. november 24., 10:35
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Kiraly Karollyal nem ugyanez a helyzet? Azek az ugymond ellenzekiek a Ceu rendszerben csak a kirakatban voltak azok, a fuggony mogott eltek a burzsuj eletet ideertve a sok Bukarestben lakodzo magyar ertelmisegit is.

   • User
    Dátum: 2021. november 25., 1:29
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Tisztelt beírótárs, az átkosban csak három csúcs kirakat- és díszellenzékinek nem görbült a haja szála se: Király Károlynak, Sütő Andrásnak és Tőkés Lászlónak, miközben az igazi magyar ellenálokat a szeku szabályosan eltette láb alól. Az előbbieket macerálgatták a látszat kedvéért, de foggal és körömmel védték őket, hogy nehogy valami komoly bajuk essen. (Sütő Andrásnak is csak CEU kilővése után merték kiverni a félszemét a vadoláhok!)

 • User
  Dátum: 2021. november 24., 4:57
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Parajdi György: Ezt egy költő a következőképpen írta volna meg

  Van az utcasarkon egy kis talponálló/ Melyben minden este talpon áll ó,/ Az ifjú költő/ Tízeseket költ ő/ A kedvenc borára,/ Hej magas a bor ára,/ Otthon megszületik első modern verse/ De szabad kérdeznem, vajon vers-e?