Felhívás!

A tűz, a kórház és Iohannis sapkája

Minden rendszer annyit ér, amennyit a leggyengébb láncszeme elbír. Nem tudni pontosan, hogy Piatra Neamţ-on milyen felszereltségű volt az intenzív osztály, de a tüzet, amiben a vasárnap délig beérkezett jelentések szerint tíz ember meghalt, állítólag egy néhány ezer lejes fecskendőpumpa okozta, amely régi volt, és meghibásodott. Nem volt rá pénz, hogy lecseréljék. Meghalt tíz magatehetetlen, kiszolgáltatott ember, és másik hat állapota válságos.

A koronavírus-járvány könyörtelenül a felszínre hozta az egészségügyi rendszer hiányosságait, amely – a tanüggyel és infrastruktúrával együtt – az elmúlt harminc esztendő összes kormányának a „prioritásai” közé tartozott, legalábbis papíron. Öt évvel ezelőtt a Colectiv-tragédia felfedte, hogy nincsenek súlyos égési sérültek ellátására alkalmas kórházak. Azóta nagy erőkkel dolgoznak a kiépítésükön, de nem jutott rá pénz, így most, a betegeit szabad kézzel menteni akaró, a tűzben megégett ügyeletes orvost Belgiumba kellett szállítani kezelésre.
Négy évvel ezelőtt hat regionális kórház megépítését ígérték. Nem jutott rá pénz. A napokban – mit ad Isten, éppen a kampány alatt – írták alá a finanszírozási szerződést a kórházakra, csak nem hatra, hanem háromra.

Örömmel nyugtázzuk viszont, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát (ez barátilag négymilliárd euró évente, ebből nagyjából hét ultramodern regionális kórházat lehetne építeni) a honvédelemre költjük. A pénz jelentős részét amerikai rakétarendszerekre fizetjük ki.

Ezzel legalább két dolgot mindenképpen elértünk: egyrészt – amint az orosz külügyminiszter ironikus gratulációjából kiderült – Románia felkerült az orosz nukleárisrakéta-célpontok térképére, másrészt, „szolgálatai” elismeréseképpen a román államfőt bármikor fogadják a Fehér Házban, hiszen ez akkora összeg, hogy az még az amerikai védelmi iparban is számít. Sőt, még egy baseball-sapkát is kap ajándékba az amerikai elnöktől. Akár fel is teheti, ha elmegy az áldozatok temetésére…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások