Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A székely haza

  1. Hőmérsékleti furcsaság

A többségi érdeket tőlünk fölösen féltő, nem a legjobb indulatú sajtó, főleg a tévébemondók a Gyergyói-medence rekordhidegeiről szörnyülködve számolnak be, a hátuk is beleborzong abba, hogy a mínusz 20 fokot is felülmúló, a harmincat közelítő csikorgó fagyról tudósíthatnak. Meg is szólaltatnak egy-egy szerencsétlen itt lakót, akit mostoha sorsa és balkörmű királyai száműztek ugyebár ide, s aki székely öntudattal és átlátva a hátsó gondolatot nemegyszer hetykén közli: megszokta már ezt a klímát, ez neki semmi, különben a nyár sem különb itt, a tavaly például egy júliusi csütörtök délutánra esett…

No de itt egy valódi meteorológiai különlegességről van szó, ugyanis fordított légrétegződés alakul ki nem egyszer, ami úgynevezett hőmérsékleti inverziót idéz elő. Aki nem tudja, mi fán terem, kérdezze meg a csíkiakat, mitől köhögnek olyan kiadósan a januári ködben.

A Keleti-Kárpátok a széljárásra merőlegesen helyezkednek el, a fölöttük átbukó légáramlatok gyakran tartósan, a kelleténél mindenképpen tartósabban megülik a medencéket, s olyan zúzmarás, ködös időt idéznek elő, még elviselhetetlenebb fagyzúgokkal tetézve, hogy attól mesebeli ezüsterdővé változnak a csupasz fák, s ha kisüt a nap, még gyönyörködni is lehet bennük. A Háromszéki-medence nagy szerencséjére nyitott a Barcaság fele, ezért itt Bodzaforduló környékén alakul ki fagyzúg, s annak már más nép az áldozata. Felsőháromszéken pedig az orosz sztyeppékről érkező Nemere okoz hideg teleket.

No de a farkasordító hideg szárhegyi nagyapám elbeszélésében külön történetbe burkolózik. Mikor felsőbb iskolába Ditróba küldték, s ott Kovács András bácsinál talált kvártélyt, egy téli reggel előbb az udvarra begyűlt farkasokat kellett vasvillával és fejszével kiűzni a ház mellől a bácsi fiainak, hogy az iskolába vezető út felszabaduljon. Nem csupán a fagy ordított farkas módra, hanem a toportyánférgek is éhségükben, s a havasról lehúzódtak a faluba, hogy valami ennivalóhoz jussanak a házak mellé telepített jószágok rovására. No de a hűvösség gyakori csúzban jelentkezik, s ha a nyári melegben kimelegedsz, és úgy ülsz be a templomi misére, ott is tüdőgyulladást kaphatsz, mint arról szintén szól családi történet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük