Felhívás!

A politikai stabilitásért

A miniszterelnök bejelentette: kabinetje felelősséget vállal a választási törvény módosításáért, amelynek értelmében a polgármestereket két fordulóban választják meg.

Tette ezt annak ellenére, hogy azzal állította a maga pártjára az RMDSZ-t a kormány megbuktatásában, hogy megígérte, mi több leírta, hogy – legalább a következő választásokig – nem módosítják a hatályos jogszabályt. Másik kérdés az, hogy a kormányfő mindenképpen hazudott, mert román szövetségeseinek pedig azt ígérte, hogy módosítani fogják a törvényt, és nyilvánvaló, hogy két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó ígéretét nem lehet betartani.

Hogy mi következik, az némiképpen bonyolultabb, mint ahogy elsőre tűnik. A Szociáldemokrata Párt (PSD) valószínűleg bizalmatlansági indítványt nyújt be, amit az RMDSZ, amely ha bevezetik a kétfordulós választást, jelentős számú polgármesterét elveszíti, támogatni fog. A kormány várhatóan megbukik, viszont ettől – a széles körben elterjedt hiedelemmel ellentétben – nem lesznek automatikusan előre hozott választások. Az államfőnek új miniszterelnököt kell jelölnie, és minthogy ez esetben semmilyen választási eredményre nem kell tekintettel lennie, valószínű ismét liberális politikust nevez meg. Ennek is meg kell buknia, de még akkor sincs előre hozott választás. Az államfőnek még egy miniszterelnököt kell kineveznie, és annak is meg kell buknia hatvan napos határidőn belül, és csak azt követően dönthet úgy az államfő, hogy feloszlatja a parlamentet és előre hozott választásokat ír ki. 

Arra viszont semmi garancia nincs, hogy a PSD, amelynek az az érdeke, hogy a választók lássák, hogy nélkülük milyen káosz van az országban, és amelyet várhatóan támogatni fog a hatalmat minden erejével „szivató” Ponta-féle Pro Románia, be nem iktatja a második kormányt, és akkor ismét ott vagyunk, mint most. Arról ugyanis nem kell megfeledkezni, hogy a parlamentben változatlanul a PSD a legnagyobb párt, amelynek csak néhány szavazat hiányzik az abszolút többséghez. És még valami: mindezt azért teszik, hogy „stabilitás legyen”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.