Felhívás!

A negyedik hullám

Végre vége! Lesz Romániának kormánya. Na, nem lesz vége a gazdasági krízisnek, sem a rengeteg halált okozó járványnak. Jelenleg is tombol a Covid19, a halottak száma meghaladja a napi 500-at, a tesztet végzők mintegy fele koronavírussal fertőzött, a beoltottak, ha meg is kapják a betegséget, náluk általában gyenge lefolyású. A halottak alig két-három százaléka kapott vakcinát, de ezek szinte mindegyiknél másfajta, főleg krónikus betegséget is találtak.

A kiszenvedettek között nagyon sok a fiatal és középkorú. És többnyire közülük kerültek ki a napokban a bukaresti Győzelem téren megtartott tüntetés résztvevői is. Néhányukat megkérdeztem, fél-e a fertőzéstől. Egyértelműen nemmel válaszoltak, és szerintük hamarosan vége lesz a pandémiának, ezért nem is oltatják be magukat. Ez a történelem folyamán eddig is így történt – állították.

Sajnos, az egészségügyi világszervezet, a WHO nem ezt mondja. Már a nyár közepén, júniusban jelezte, hogy a koronavírus-pandémia nagyon veszélyes szakasza közeleg, a negyedik hullám, amikor a gyorsan terjedő variáns, mint a delta, domináns törzzsé válik sok országban. Ezt, a járvány menetében lanyhuló időszakot kellett volna kihasználni az újabb veszélyes hullám kivédésére. A világon ezt tették majd mindenütt – Romániában nem. Így aztán világrekordot döntött, a vírusban elhunytak számát tekintve.

Az előző kormány miniszterei fiókba zárták a WHO-jelentést, figyelmeztetést. Inkább egymásnak estek a pénzért, a hatalomért, védtelenül hagyták az embereket, nem készítették fel az iskolákat, kórházakat, a polgárokat. Hogy miként cselekszik majd a Nicolae Ciucă tábornok vezette új kormány, még nem lehet tudni, csak reménykedni lehet, hogy meghozzák az intézkedéseket a szakorvosok szerint egy hónap alatt enyhíthető pandémia visszaszorítására.

Nem kis feladat vár Nicolae Ciucă embereire, mindenekelőtt új vírusváltozatok elleni védelem, a gazdaság, főleg az energiaipar gatyába rázása, gyógyszerek beszerzésére. A miniszterek kiválogatásánál ügyelnie kell arra, hogy értsék a szakmát, ne csak pártérdekeket nézzenek, mint tette azt a régi gárda nem egy tagja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.