Felhívás!

A nagyszakállú miniszter

Ismerős az a név, hogy Harjit Singh Sajjan? Jó helyen keresgélnek, valóban indiai név. Nemzetiségét tekintve ő egy szikh család leszármazottja. Foglalkozására nézve ő a kanadai védelmi miniszter, aki nemrég járt Romániában.

Na, nem az ötödik nemzedéke ott élő, asszimilált emberről beszélünk, hanem egy Indiában, Pandzsáb tartományban született személyről van szó, aki hatéves volt, amikor családja kivándorolt Kanadába. Ott végezte az iskolát, lánytestvérével együtt gyakran segített az eperfarmon dolgozó anyjának. Katonaként 1998-ben Boszniába vezényelték, majd rendőrnek állt. 2006-ban Afganisztánban szolgált, előbb adminisztratív tisztként, majd a hírszerzéshez csatlakozott, ahol remekül hasznosította folyékony pandzsábi nyelvtudását, annyira, hogy két újabb misszióba is bevonták. 2010-ben az amerikai hadsereg elit alakulatának parancsnoka kérte fel különleges tanácsadónak, s a hadművelet végén egyszerűen „briliánsnak” nevezte teljesítményét.

Visszatért a rendőrséghez, zseniális nyomozónak tartották, de ideje nagy részét a legmagasabb amerikai és katonai parancsnokok tanácsadójaként töltötte, többször megfordult Afganisztánban. Szikh hite nem engedte, hogy megváljon dús arcszőrzetétől, amit nem tudott befödni a hadsereg rendszeresített gázálarca, ezért kifejlesztette saját maszkját. Megszámlálhatatlan kitüntetésével a mellén, szikh turbánnal hordja a kanadai hadsereg egyenruháját.

Túl a már-már regénybeillő történeten, azért felmerül ezzel kapcsolatban néhány kérdés. Ugyan már mit kellene tennie egy romániai magyarnak, hogy védelmi miniszteri tárcát ajánljanak fel neki? Mármint nem Kanadában, hanem itt, Romániában, ahol nem bevándorló, hanem évszázadokkal az ország alapítása előtt itt éltek ősei. Mikor érjük meg, megérjük-e egyáltalán, hogy azok vezessenek egy-egy szakterületet, akik igazán értenek hozzá, akik nem politikai, nemzetiségi hovatartozásuk okán, hanem tudásuk, eredményeik, érdemeik szerint jutnak előbb? A mostani politikai osztályt vagy a legutóbbi kormányátalakítást elnézve erre igen csekély esély mutatkozik…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.