Felhívás!

A hajnal és a kakaskukorékolás

Nem mondom, bizonyára nagyot akart gondolni az a vállalkozói csoport, amely létrehozva az arany oldalaknak nevezett cégkeresőt a ’90-es években, nyilvánosan hirdette, úton-útfélen s a médiában egyaránt, ha nem szerepelsz ama névsorban, illetve katalógusban, nem is létezel. Így, tegeződve szólt a „szelíd” figyelmeztetés, mintha haverok lennénk. Nem is létezel

Hm, állt meg néha egy-egy ilyen nagyotmondás láttán vagy hallatán emberünk, s megtapogatta, meg is csipkedte magát, feltéve közben magának a kérdést, hogy hát tényleg így áll-e a dolog, ahogy írva vagy mondva vagyon? Mert bizony nem szerepelt sem neve, sem cége semmiféle „arany” oldalakon. Van bátorsága még létezni?

A nagyotmondás ugye túlzó kijelentésként értelmezendő, főképp kérkedésre való hajlamot takar, tehát semmi köze ahhoz, ami valóban nagy gondolatnak számítana, úgyhogy az előbbit gyakorló embert általában megmosolyogjuk, rosszabb esetben kinevetjük, minthogy nevetségessé teszi magát nagyotmondásai által; esetleg meg sem hallgatjuk, hagyjuk, hogy magával eltelve s magának mondjon nagyokat… Azt gondolom, a valóságot s létezésedet nem holmi oldalakon való megjelenés szokta hitelesíteni, az élettől nem lehet független még egy aranynak nevezett lap, illetve oldal sem. Ha nem is szerepelsz egyik-másik oldalon, azért létezel. Tanácsosabb lenne hát az ilyen-olyan „tímek” részéről a valósághoz, a létezőkhöz való igazodás, hogy hitelüket ne veszítsék el…

Ha nem akarunk széttekinteni, nem láthatjuk a minket körülvevő világot, s ilyenkor bizony elkerülhetetlen a tévedés a dolgok helyes megítélését illetően. Azon kakas értelmi szintjéhez mérhetjük magunkat ez esetben, amelynek „meggyőződése”, hogy az ő korán felhangzó érces hangjának köszönhetően hasad a hajnal minden egyes napon.

Nagyotmondás és kérkedés mondhatni kéz a kézben jár, egyik is, másik is szeret alaposan elrugaszkodni a valóságtól, s kimondva vagy kimondatlanul másokat semmibe venni. Pláne ha társadalmi kisugárzású helyről hangzik el, hasznát sem egyiknek, sem másiknak nem látja a köz, de hogy nevetségesnek mondhatók az ilyen kakaselme szülte „stratégiák”, szinte bizonyos!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.