Felhívás!

A Dunától a Sárga folyóig

A 19. században egy keresztény misszionárius, Hudson Taylor Kínába érkezett. Egy idő után rájött, ha azt akarja, a helybéliek egyáltalán felé fordítsák a fülük botját, azok ruhájában kell járnia. A cipész, akitől lábbelit rendelt, elképedt: mekkora lábak!

Nyugati ember nehezen értheti meg a hatalmas keleti országot. Nálunk egy-egy parasztlázadás, polgárháború néhány ezer áldozatot követelt, ott milliók pusztultak a császár vagy csak a tartományi hivatalnok szeszélye miatt. „Ha a császár bíborruháját a Sárga folyóban mosnák ki/ az elpusztult halak eltorlaszolnák a Ding-kanyart/ a megőrült bivalybikák porrá taposnák az örökkorú sziklákat/ és az ég elfordítaná fejét az ömlő vér látványától” – írta egy Di Bao nevű költő mintegy két évezrede. Félig megnyúzva, még élve temették el szókimondásáért.

Gondolom, sok olvasó látta az Utolsó császár című Bertolucci-filmet. A fiatal császár átvonul a hírhedt Tiltott városon – székhelyén –, és az udvaronc sereg a fal felé fordul, mert nem szabad Őfelségére nézni pórembernek. A huszadik század elején, nem tévedés. Ötven évvel ezelőtt nyilvános leköpés, munkatábor vagy rituális meglincselés járt egy francia regény olvasásáért vagy „dekadens” zenéért (értsd ez alatt Beethovent vagy Wagnert) Mao Ce Tung uralma alatt. Ma Lang Lang és Yuja Wang a világ legnépszerűbb zongoristái. Nem inkább ezt kellene értékelni, mint belekötni abba, hogy a kínai demokrácia nem kanadai szinten tündököl? Szemrehányást tenni, hogy az országot a Kommunista Párt vezeti?

Igen, a megnevezés ijesztően hangzik, de hát ez a párt éppen a szabad piacgazdaságot alkalmazva alkotott gazdasági csodát. És értsük meg végre, ebben a több mint egymilliárdos országban nem a hetedik „választott nem” jogai fontosak, hanem hogy néhány százmillió embert ne fenyegessen az állandó éhenhalás, mint a közelmúltban. És ezt megoldották, sikeresen.

Most a magyar kormány megállapodást kötött a kínai kormánnyal, hogy a Fudan-egyetem – a világ egyik legjobbika – kampuszt építsen Budapesten. Az ellenzéket veri ki a frász: jönnek a kommunisták! A sokszínűség, a tolerancia, a nyitottság bajnokai kínai falat emelnének minden tőlük eltérően gondolkodó előtt. Pedig ha ők is megmosnák ruháikat a Dunában, a mocsoktól leállanának a Vaskapu erőmű lapátkerekei. Brrr….

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.