Felhívás!

A Birodalom visszavág

Izgalmas időket élünk. Rengeteg kérdést vet fel a Fidesz távozása az Európai Néppárt frakciójából. Az esemény rendkívüli voltát jelzi, hogy ez a parlament Eljárási Szabályzatán is kifog, így többnyire csak találgatni lehet, hogy miként fognak változni a magyar kormánypárt pozíciói a brüsszeli plénumban, hogy csökken-e befolyása és politikai mozgástere: pl. küldöttei elvesztik-e a szakbizottsági helyeiket és egyéb, a frakciótagsággal járó kiváltságaikat. A kilépés felkavarja az Európai Parlament mindennapjait, hiszen a „kenyértöréssel” nemcsak a Fidesz, hanem a Néppárt is gyengül, fejlemény, ami előreláthatóan borítja a választásokat követően kialakult erőviszonyokat a politikai és ideológiai táborok között.

A magyar kormánypárt és európai ideológiai szövetségesei között régóta feszült a viszony, amit a föderális Európa vs. nemzetállami szuverenisták politikai ellenfogalmakkal, ellenérdekelt politikai filozófiákkal is lehet magyarázni. Ez a politikai törésvonal ugyanis oldja a hagyományos bal-jobboldali erők közti szembenállást, ezért az ideológiai skálán kevésbé – leginkább a politikai térképen, a földrajz segítségével lehet ábrázolni. A britek távozását követően a szuverenista erők ugyanis Közép-Európa államaiban élik virágkorukat, s a közös földrajzi és történelmi örökség közös érdekeket és értékeket táplál. Így egyáltalán nem meglepő, hogy évek óta zajlanak a tárgyalások arról, hogy a lengyel, olasz, szlovén, magyar stb. delegációk egy új, közös politikai családdal, frakcióalakítással, az együttműködés összehangolásával és intézményesítésével próbálják meg befolyásukat növelni az európai politikai szcénán. Mint­egy ellensúlyozva a „mag Európát” alkotó nyugat-európai államok erőfölényét a döntéshozatalban.

Bár a frakcióból való kilépés errefelé mutat, egyáltalán nem biztos, hogy megérett az idő a közép-európai kisállamok ideológiai szövetségéhez. Sőt, elképzelhető, hogy az európai status-quo részéről éppen egy megelőző csapást látunk, a jelzett politikai törekvések éllovasának számító magyar kormány és a Fidesz politikai elszigetelésének vagyunk a tanúi. Hamarosan kiderül, hogy mire elég a közép-európai szolidaritás. 

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.