Felhívás!

21 év 17 másodpercért

A versenyzéstől rég visszavonult világhírű sportolót az újságírók arról faggatták, mit érzett, amikor megtudta, hogy két évtizedes egyéni rekordját megdöntötték. A sportoló mosolyogva és őszinte humorral azt válaszolta: „Örvendtem, örvendek, mert így legalább ismét beszélnek rólam az emberek”.

A fentieket Szabó Gabriella, azaz Gabriela Szabó (sz. 1975) is mondhatta volna 2020. február 27-én, amikor csaknem 21 éves világcsúcsát megdöntötte a német Konstanze Klosterhalfen. Az 5000 m síkfutás új fedett pályás világcsúcsa 14 perc 30,79 másodperc, ami majdnem pontosan 17 másodperccel jobb idő, mint amit Szabó Gabi elért 1999-ben. Az erdélyi sportolónő a közösségi oldalon szívélyesen és sportszerűen üdvözölte a német atlétanő bravúrját.

A bevezetőben idézett ex-bajnok szellemeskedését követve, „kegyes sportszerűtlenséggel” nem a német csúcsdöntőt, hanem a világrekord csaknem 21 éves birtokosát méltatnánk. Kétségkívül minden idők egyik legjobb, legeredményesebb erdélyi és romániai atlétanője, hosszútávfutója. Olimpiai bajnok (Sydney, 5000 m), ötszörös aranyérmes szabadtéri, négyszeres aranyérmes fedett pályás világbajnokságokon (1500, 3000, 5000 m), fedett pályás Európa-bajnok (3000 m), a három legjelentősebb viadalon elért többi dobogós helyezését csak helyszűke miatt mellőzzük. Az 5000 méteres távon a fedett pályás világcsúcsot (14 p 47,35 mp) Dortmundban futotta.

Szabó Gabi besztercei vegyes etnikumú családban született, apai ágról magyar. A román nyelvű Wikipédia (világlexikon) is ékezettel írja a Szabó családnév utolsó ó betűjét. Általános iskolásként szertornával, majd úszással próbálkozott. Egyik tanára a diktatúra éveiben oly divatos (és dicséretes!) iskolai terepfutóversenyre küldte … nos, így kezdődnek a nagy élettörténetek. A besztercei parkban rendezett futóversenyt a pici vékony szőke lány 600 méteres előnnyel nyerte, és mit ad Isten! Éppen arra járt Gyöngyössy Zsolt testnevelő tanár, atlétaedző. A többit nem nehéz kitalálni. Ha létezik sorskép, akkor ez egy ilyen. Szabó Gabinak a csodálatos és csodás sportpályafutása alatt egyetlenegy edzője volt: Gyöngyössy Zsolt. Vagyis későbbi férje. „Mindent neki köszönhetek, ő pedig nekem. Egymásra találtunk, volt idő, hogy Zsolt volt az anyám, apám, barátom, edzőm egy személyben”, mondotta egyik őszinte vallomásában Szabó Gabi, aki jelenleg a CSM București klubelnöke, volt sportminiszter is a Ponta-kormány idején (2014–16).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.