Felhívás!

Világszerte tömegesen pusztulnak a madarak

Világszerte tömegesen pusztulnak a madarak Tudomány

Világszerte egyre több régióban szenvednek a madarak az élőhelyek átalakulása, a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt. A helyzet Alaszkában is súlyos, ahol rengeteg állat pusztul el az éhségtől – írja az Esquire.

A szakértők szerint a háttérben a halak hiánya áll, csak 2016-ban egyetlen hétvége alatt 8 ezer lumma tetemét találták meg az állam keleti részén.

Elképzelhető, hogy a fő táplálékot jelentő heringek és kisebb halak száma az éghajlatváltozás miatt ilyen alacsony. Prince William Soundnál, Alaszka déli részén különösen kevés a hering, a térségben 1983-ban súlyos olajszivárgás történt.

A helyzet a világ más pontjain is drámai: az ausztráliai Lord Howe-szigeten a tengeri madarak a műanyagszennyezés miatt pusztulnak, míg Hollandia partjainál tömegesen vetődnek partra a lummák tetemei.

Az Antarktiszon a pingvinek nagy arányban pusztulnak, az egyik 40 ezres kolónia fiókáiból 2017-ben csupán kettő maradt életben.

A madarak egyedszám-csökkenése számos jelentős következménnyel járhat, és az egész táplálékláncra komoly hatást gyakorolhat.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.