Veszélyt jelenthet a hajósoknak az Antarktiszról leszakadt gigászi jégtömb

Veszélyt jelenthet a hajósoknak az Antarktiszról leszakadt gigászi jégtömb Tudomány

Kilencven fokkal elfordult és északnyugati irányba sodródik az antarktiszi Amery parti jégmezőről nemrég levált gigászi jégtömb, amelyről az Európai Űrügynökség Sentinel–2 műholdja készített űrfotót.

A jeges kontinens keleti oldala feletti égbolt tisztasága miatt a felvételeken teljes pompájában látható a 315 milliárd tonnás jéghegy – írja a BBC hírportálja.

Az 1636 négyzetkilométeres jégdarab két héttel ezelőtt tört le az Ameryről és azóta nagyjából kilencven fokban elfordult.

Bár az Egyesült Államok országos jégközpontja (National Ice Center) a D28 nevet adta a leszakadt jégtömbnek, a kutatók Zápfoghegyként emlegetik. Ennek oka, hogy annak a területnek a közelében tört le, amelyet Mozgó Fognak is neveznek, mivel műholdfelvételeken kiesni készülő tejfogra hasonlít az alakja.

Az Antarktisz partközeli szelei és áramlatai nyugat felé sodorják a nagy méretű jéghegyeket, amelyek gyakran nekiütődnek a partvonalnak, újabb jégdarabokat letörve a selfjégből és saját magukból is.

Több évbe telhet mire a jéghegy elolvad

A felvételek tanúsága szerint a jéghegy frontálisan fog ütközni az Amery egy másik területével. A szakemberek szerint valószínűleg több év is eltelik, mire a D28 darabkora hasad és elolvad.

Az Amery a Antarktisz harmadik legnagyobb parti jégmezeje, vagyis a parti síkságról a tengerbe nyúló jégtömege (selfjég), lényegében több gleccser úszó meghosszabbítása. Több mint ötven éve nem szakadt le ekkora darab az Ameryről, utoljára az 1960-as évek elején született nagyobb jéghegye, az kilencezer négyzetkilométeres volt.

A tudósok tisztában voltak azzal, hogy a térségben bekövetkezik a jelenség, azonban több figyelmet fordítottak a most leszakadt tömbtől keletre lévő Mozgó Fogra. Mindkét terület ugyanahhoz a repedésrendszerhez tartozott, a Mozgó Fog azonban, ugyan meglazulva, de a helyén maradt.

A későbbiekben veszélyt jelenthet a hajózásra

A jéghegyek leválása a jégfolyamok egyensúlyát tartja fenn a magasabban fekvő területek havazásaival szemben, és nincs kapcsolatban a globális felmelegedéssel. Műholdas adatok alapján az Amery nagyjából egyensúlyban van a környezetével az erős nyári felmelegedés ellenére is.

A most letört darabot nagysága miatt folyamatosan monitorozni kell, mert a későbbiekben veszélyt jelenthet a hajózásra. Az ausztrál antarktiszi kutatócsoport azt is figyelemmel kíséri, hogy reagál az eseményre az Amery-selfjég, ugyanis a leszakadás befolyásolhatja a törések viselkedését, így a Mozgó Fog stabilitását is.

A 2017-ben a Larsen-C selfjégről letört gigantikus A68 jéghegy több mint háromszor nagyobb volt a D28-nál.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.