Felhívás!

Vérhold, farkashold és teljes holdfogyatkozás is lesz hétfő hajnalban

Vérhold, farkashold és teljes holdfogyatkozás is lesz hétfő hajnalban Tudomány

Az évtized utolsó teljes holdfogyatkozását követhetjük figyelemmel hétfőn a hajnali órákban, ha az időjárás is engedi.

A Hold romániai idő szerint hajlani 4 óra 36 perckor kezd fogyatkozni, bár ekkor még szabad szemmel szinte láthatatlan lesz a jelenség. Látványosabbá csupán 5:33-kor válik, amikor a teljes árnyék eléri a Hold peremét, majd percről-percre lassan haladva eltakarja a holdkorongot. A teljes fogyatkozás fázisa 6 óra 41 perctől 7 óra 43 percig tart majd. Hét óra tizenkét perckor lesz Földünkről szemlélve a legsötétebb a holdkorong. A jelenség 9 óra 48 perckor ér véget.

Holdfogyatkozáskor a Föld kúp alakú árnyéka teljes egészében a Holdra vetül, fokozatosan takarva el szemünk elől hű égi kísérőnket. A Föld árnyékának fénytörése miatt a hétfő reggeli telihold nagyobbnak, fényesebbnek, vörösebbnek látszik majd az égen, mint általában. Ezért is hívják ezt a jelenséget vörös vagy vérholdnak. A vörös szín ugyanannak a légkörfizikai jelenségnek köszönhető, ami miatt a naplemente rózsaszín, vörös, vagy éppen narancsos színű. A januári teliholdat szokás továbbá „farkasholdnak” is nevezni.

A január 21-i telihold ráadásul szuperhold is lesz: az égitest sokkal nagyobbnak tűnik majd az égen a megszokotthoz képest, amelynek az az oka, hogy az égitest ekkor halad el a legközelebb a Földhöz.

A látványos eseményhez a Nap, a Föld és a Hold egy vonalban állása szükséges. A teljes földárnyékba merült Holdat ugyan nem éri a nap fénye, azonban a Föld által visszavert fény mégis megvilágítja az égitestet, ezért látszik, még ha halványan is.

A holdfogyatkozás figyelemmel követéséhe nincs szükség speciális szemvédelemre, mivel a Hold nem termel fényt, csak a Nap fényét veri vissza.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.