Felhívás!

Szemük mozgatásával hárfázhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

Szemük mozgatásával hárfázhatnak a mozgáskorlátozott zenészek Tudomány

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek. Az Eyeharp nevű program megalkotója Zacharias Vamvakousis informatikus és zenész, akit az az eset inspirált, amikor egy barátja motorbalesetben megsérült nem sokkal egy közös koncertjük előtt.

“Kezdetben nem lehetett tudni, lépes lesz-e mozgatni a karjait és tud-e majd játszani. Sokkoló volt számomra, és ekkor tudatosodott bennem, hogy szükség van egy ilyen technológiára” – mondta el a szakember.

A program a szem- és fejmozgást követi, így ha a képernyőn elhelyezett hangjegyeken egyesével megpihen a zenész tekintete, másodpercenként átlagosan 3-4 hangot képes lejátszani. A programmal 25 hangszer szólaltatható meg.

A digitális eszközök használata nélkül sohasem tudnának valós időben játszani – mondta Vamvakousis. Kiemelte, hogy a program működtetése fegyelmet és erős koncentrációt igényel, hiszen használójának meg kell akadályoznia, hogy szeme túl gyorsan ugorjon a következő hangjegyre.

Vamvakousis a program használatát barcelonai speciális igényű iskolákban tanította meg, ahol ő maga is tanult. Elmondása szerint a programot több mint kétezren töltötték már le.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.