Felhívás!

Soha nem volt ennyi elektronikai hulladék a világban

Soha nem volt ennyi elektronikai hulladék a világban Tudomány

2019-ben rekord mennyiségű, 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami 21 százalékos emelkedést jelent az elmúlt öt évben.

A tanulmány szerzőinek számítása szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

A nagyrészt műanyagból és szilikonból álló hulladék között nagy mennyiségben megtalálható réz, arany és más nemesfém, melyeket például áramvezetőként használnak. Míg egyhatodukat újra felhasználták, ezeknek az értékes összetevőknek a többi, legalább 57 milliárd dollár értékű részét nem hasznosították újra.

A leselejtezett elektronikus eszközök az egészségre is a környezetre is veszélyt jelentenek, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, melyek károsítják az idegrendszert, például higanyt. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyeteme, a Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) és más szervezetek együttműködésével elkészített tanulmány szerint az elektronikai hulladék mennyisége 2030-ra 74 millió tonnára növekedhet.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.