Felhívás!

Rendkívül lecsökkent az északi-sarkvidéki jégmező kiterjedése

Rendkívül lecsökkent az északi-sarkvidéki jégmező kiterjedése Tudomány

A műholdas mérések 1979-es kezdete óta másodszor 4 millió négyzetkilométer alá csökkent idén az északi-sarkvidéki jégmező kiterjedése a nyári olvadási szezon végére – közölte a német Alfred Wegener Intézet (AWI).

A bremerhaveni központú kutatóintézet pénteki közleménye szerint 3,9 millió négyzetkilométerre csökkent a Jeges-tenger befagyott vizének területe. Ez nem rekord, de megerősíti a tengerjég fogyásának hosszú távú tendenciáját – közölték a tudósok.

Az olvadási rekordot a 2012-es év nyara állította fel, amikor 3,4 négyzetkilométerre zsugorodott a Jeges-tenger jéggé fagyott felszíne a magas hőmérséklet hatására.

Az idei olvadási szezon végleges, a szeptember hátralévő részét is magába foglaló mérési adatait októberben teszik közzé, de az AWI szerint biztosan nem dől meg a 2012-es rekord, még akkor sem, ha az esetleg megemelkedő hőmérséklet hatására még bekövetkezik bizonyos olvadás.

Az Északi-sarkvidéken amúgy jelenleg már mínuszokat mérnek. Az AWI kutatói szerint egyre valószínűbb, hogy néhány évtizeden belül már lesznek jégmentes nyarak a Jeges-tengeren.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.