Felhívás!

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet kiirtani a halálos vírusokat terjesztő szúnyogokat

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet kiirtani a halálos vírusokat terjesztő szúnyogokat Tudomány

A szúnyogok szaporodását gátló módszert fejlesztettek ki kínai tudósok, amely később megoldást jelenthet a betegségek terjedésének problémájára is.

Kínai tudósok a szúnyogok szaporodását gátló új módszert fejlesztettek ki – számolt be róla a Science and Technology Daily című kínai tudományos lap. A dél-kínai Kantonban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a dengue-láz és a Zika-vírus terjedéséért is felelős ázsiai tigrisszúnyog – Aedes albopictus – fajon végeztek négy éven át tartó tanulmányt.

A hím egyedeket mikroinjektálás és sugárkezelés útján sterilizálták, majd szabadon engedték, hogy párosodhassanak a nőstényekkel. A hímeket ráadásul a Wolbachia baktérium egy törzsével fertőzték meg, így a párosodás hatására a nőstények is sterillé váltak.

A módszer nyílt terepen történő tesztelése alatt a szúnyogpopuláció nagy mértékű visszaesését figyelték meg, a vadon élő egyedek száma évi 83-94%-kal csökkent. Hszi Csi-jong, a kutatás vezetője elmondta: a sikeres próba azt bizonyította, hogy a módszer bevethető egy, a szúnyogok által terjesztett betegségektől mentes, védett övezet kialakítására. A tanulmányt a Nature című lapban publikálták.

Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog több tucatnyi betegséget terjeszthet. A kutatók szerint a faj kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya mindig újra betelepül, ahhoz viszont, hogy komolyabb kórokozókat is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége.

(Femina.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.