Felhívás!

Porszívóval kapták el az óriásdarazsakat

Porszívóval kapták el az óriásdarazsakat Tudomány

Hajtóvadászat indult az újonnan megtelepedett óriási darazsak ellen az Egyesült Államokban, első fészküket sci-fibe illő jelenet során számolták fel. A faj főleg a házi méhekre veszélyes, ha pedig invázióba kezd, onnantól kezdve az ember tehetetlen.

Az Egyesült Államok északnyugati részén, a kanadai határ mellett fekvő Blaine közelében több mint féltucatnyi, szkafanderbe bújt ember fóliával és gyorsan keményedő habbal légmentesen lezárta egy égerfa törzsét, és az egyetlen szabadon hagyott nyílásba egy fura szerkezetet vezettek.

Ha a gyanútlan szemlélő azt hitte volna, éppen egy veszélyes földönkívüli faj ivadékait jöttek eltávolítani, nem is tévedett volna nagyot: az Amerikában idegenhonos, valóban veszélyes japán lódarazsak fészkét számolták fel.

 

Az első betolakodókat tavaly észlelték Washington államban, a hatóságok pedig nem vették félvállról a problémát. Miután sikerült több egyedet is élve elfogni, fogselyemmel apró nyomkövetőt erősítettek rájuk, így jutottak el a fészekhez. A csaknem négy órán át tartó akció során a szakemberek egy porszívóhoz hasonló szerkezettel szippantották ki a darazsakat a hermetikusan lezárt fatörzsből.

Összesen csaknem 100 rovart sikerült ártalmatlanítani, ezt követően szén-dioxidot pumpáltak be a királynő és a lárvák elpusztítására, majd lezárták az utolsó nyílást is. A környéken csapdákat helyeztek el az esetlegesen a fészken kívül tartózkodó, később hazatérő egyedek elfogására, a fát pedig kivágják, a fészket további vizsgálatokra elszállítják.

A Kelet- és Délkelet-Ázsiában honos, Vespa mandarinia japonica nevű alfaj, magyarul japán lódarázs, angol megnevezése ázsiai vagy japán óriásdarázs. Utóbbi nem túlzás, a királynő 50–55 és a dolgozók 35–45 milliméteres testhosszával ők a legtermetesebbek a lódarazsak között. Már csak méretükből adódóan is nagy mennyiségű mérget képesek az emberbe fecskendezni, már egyetlen szúrás is rendkívül fájdalmas.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.