Felhívás!

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton Tudomány

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton a Saint Louis-i Állatkertben. A 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.

Mark Wanner, az intézmény herpetológiai menedzsere szerint ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok ivartalanul szaporodjanak. A kígyók arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából. Wanner hozzátette, hogy az eset már csak azért is különös, mert a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják a tojásrakást, hogy elérnék a 60-as éveiket. A szakértő szerint az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány.

Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak fel, a maradék két tojásban növekvő állatok azonban elpusztultak. Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek.

A genetikai mintákból kiderülhet, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul termékenyültek-e meg. Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, amely húsz éve nem érintkezett nőstényekkel. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozták az állatkertnek.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.