Felhívás!

Ön szerint merre mutat ez a nyíl? Biztos, hogy jobbra?

Ön szerint merre mutat ez a nyíl? Biztos, hogy jobbra? Tudomány

A japán matematikus Kokichi Sugihara gyakran áll elő olyan trükkökkel, ami az optikai csalódás miatt könnyen átveri a néző agyát. Ezúttal egy nyíllal “bolondít” meg mindenkit.

Kokichi Sugiharáról alapvetően két dolgot érdemes tudni: matematikus, aki a japán Meiji-i Egyetemen tanít, szabadidejében pedig őrületes illúziókat talál ki és valósít meg. A sikerének titka, hogy alapvetően nem grandiózus trükköket talál ki, hanem olyan felvételeket készít, amin az optikai csalódás miatt elsőre nem is fogja fel az ember, hogy mit lát pontosan.

A férfi Instagram-oldalát már több mint 1 millióan követik, egyik korábbi trükkjétől pedig szinte zavarba jön az ember agya. Sugihara egy apró nyilat tett le a kamera elé, amit bármilyen irányba el lehet fordítani. A nyíl jobbra mutat, így ha megfordítjuk, a másik irányba kell, hogy nézzen. Elvileg. Csakhogy nem egészen ez történik.

Az általa közzétett felvételen jól látni, hogy ha a nyilat 180 fokban elfordítjuk, mindig jobbra fog mutatni. A trükk még zavarba ejtőbb akkor, amikor megnézzük a tárgy tükörképét. A tükörben egy balra mutató nyilat találunk, és ha 180 fokkal elfordítjuk, ugyanúgy balra fog mutatni.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

physicsfun (@physicsfun) által megosztott bejegyzés,

A titok nyitja természetesen a nyíl formájában van. A matematikus egy bonyolult 3D-s objektumot alkotott meg, aminek attól függően “változik” az alakja, hogy milyen szögben látjuk azt. Ezért fordulhat elő az is, hogy az alakzat tükörképe épp az ellenkezőjét mutatja annak, mint amit normál esetben látunk.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.