Felhívás!

Okos védőmaszkot talált fel egy olaszországi román fiatal

Okos védőmaszkot talált fel egy olaszországi román fiatal Tudomány

Egy 19 éves román fiatalember, aki elsőéves hallgató a Torinói Műszaki Egyetem elektromérnöki szakán, olyan intelligens maszkot talált fel, amely megváltoztatja a színét, ha már nem szűri megfelelően a levegőt. Viorel Ionuț Bohotici február 18-án mutatja be találmányát a Dubaji Világkiállításon.

[reklam

Viorelnek azután támadt az ötlete, miután olvasta, hogy az emberek 72%-a olyan sokáig használta a maszkot, hogy az hatástalanná vállt, és már nem tudott gátat képezni a koronavírus ellen. “Mivel mindenhol maszkot kell viselnünk, ez az érzékelő nélkülözhetetlenné válik. Ha a szűrőberendezés már nem működik hatékonyan, a maszk narancssárga színűvé változik” – magyarázta Viorel a Rai News-nak.

A szüleivel Anconában élő fiatal már szabadalmaztatta az általa egy évvel ezelőtt kitalált mikrochipet, amelyet záróvizsga-dolgozatként mutatott be a jesi-i Galilei Líceumban.

Találmányának technikai részleteivel kapcsolatban Viorel elmondta, hogy eszköze bizonyos enzimek jelenlétére támaszkodik, amelyek a reakciót és a színváltozást okozzák, és hogy a maszk előállítási ára alacsony.

Viorel eszköze az élelmiszeriparban, sőt az orvostudományban is alkalmazható.

A fiúnak nem ez az első tapasztalata a kutatás területén. Középiskola alatt szabadalmaztatott egy bankjegyek fertőtlenítésére szolgáló készüléket.

Az Ancona Today szerint Viorel, aki 2 éves kora óta él Olaszországban, már kapott ajánlatokat a gyártóktól a találmányára.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.