Felhívás!

Nincs akkora képernyő, amire kiférne a világ legnagyobb fotója

Nincs akkora képernyő, amire kiférne a világ legnagyobb fotója Tudomány

Az amerikai Energiaügyi Minisztériumának SLAC Országos Gyorsítólaboratóriumában (SLAC National Accelerator Laboratory ) elkészültek a világ legnagyobb, egyetlen felvételből álló fotói: a kutatók azt az elképesztő szenzorokkal rendelkező digitális kamerát próbálták ki vele, ami a szíve-lelke lesz a készülő Vera C. Rubin Obszervatóriumnak, írja a Symmetry Magazine.

Az egyenként 3200 megapixeles képek akkorák, hogy 378 darab 4K-s, ultramagas felbontású tévéképernyő kellene ahhoz, hogy teljes méretében lehessen akár csak egyiküket is megmutatni. Azért kell ekkora méret, mert ez fogja előrelendíteni az asztrofizikai kutatásokat a következő években. A szenzorokat ugyanis most a világ legnagyobb digitális kamerájába fogják beszerelni, ami jelenleg még épül a SLAC-ban. Ezt a chilei Rubin Obszervatórium fogja használni, méghozzá arra, hogy minden egyes éjszaka, 10 éven keresztül panorámaképeket készítsen a déli égboltról.

Az ezáltal begyűjtött adatok a nagyon sci-fi névvel rendelkező Rubin Obszervatórium Tér és Idő Felméréshez vándorolnak (Rubin Observatory Legacy Survey of Space and Time, LSST), ez egy olyan katalógus, ami több galaxist rendszerez és kategorizál, mint ahány ember él a Földön.

 

A kamera a különböző asztrofizikai objektumok mozgását is követni fogja, ezzel egy olyan csillagászati filmet generál, ami segíthet megfejteni az univerzum legnagyobb kérdéseit – például a sötét anyagot és a sötét energiát.

A most elkészült fotókkal a fókuszsíkot akarták kipróbálni, ami, úgy tűnik, tökéletesen működik.

A képeket az SLAC weboldalán, az oldal alján lehet megtekinteni egy speciális képnézegetővel. A főképen egyébként egy pagodakarfiol látható.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.