Felhívás!

Látványos csillaghullás lesz a héten

Látványos csillaghullás lesz a héten Tudomány

Már az elmúlt hétvégén is érdemes volt kémlelni az eget, ugyanis látványos csillaghullásnak lehettünk tanúi, de ahogyan a népi hagyományban hívják: Szent Lőrinc könnyei, a következő hétvégén hullanak majd.

Idén 12. és 13. éjjelén (csütörtökről péntekre virradó éjszaka) lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai, amelyek az év legjobban megfigyelhető meteorzáporaként bukkannak fel az éjszakai égen. Óránként legalább 20-30 hullócsillagra lehet számítani, a meteorraj tetőzése viszonylag hosszú ideig tart, így a következő éjszakákon sem szabad elmulasztani a látványt.

A benedekmezei Vega Csillagvizsgálónál ismét megszervezik a Hullócsillagok Éjszakáját (tavaly a járvány miatt elmaradt az esemény), így a szabályok betartásával bárki részt vehet azon.

Csere Misi amatőr csillagász, szervező elmondta: augusztus 13-án, pénteken este fél 10-től lehet kimenni a csillagvizsgálóhoz, számításaik szerint éjszaka 1 és 2 óra között lesz a leglátványosabb az égi jelenség. Aki nem tud részt venni a szervezett eseményen, annak is érdemes lesz figyelni az eget, lehetőleg távol a várostól, ahol nincs fényszennyezés.

A Vega Csillagvizsgálónál szervezett találkozón a járványügyi szabályok betartása mellett, más szabályokat is hoztak a szervezők: tilos autóval megközelíteni a helyszínt, valamint tilos telefont használni a csillagvizsgáló közelében. A rendezvényen a részvétel ingyenes, akik kilátogatnak, mindenképpen vigyenek magukkal pokrócot, hálózsákot és esetleg meleg italt is, mert hűvös lehet az éjszaka – figyelmeztet a szervező. Az elmúlt években mintegy 500-an látogattak ki a Perseidák megfigyelésére, a tapasztalat szerint nagy az érdeklődés a látványos égi jelenségek iránt.

Csere Misi még hozzátette: remélik, medve-gondok nem akadnak, ha tömeg van, akkor az állatok elkerülik a helyszínt, így biztonságosan nézhetik az eget.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.