Felhívás!

Kincsekkel teli hajóroncsot találtak a Karib-tenger mélyén

Kincsekkel teli hajóroncsot találtak a Karib-tenger mélyén Tudomány

Mai áron számolva mintegy húszmilliárd dollárnyi arany, ezüst és ékszer süllyedt el a hajóval együtt 1703-ban. A San José nevű spanyol gálya legyőzte a rájuk támadó brit flottát, a győzelem éjszakáján azonban a gálya mégis felrobbant. A robbanás oka máig tisztázatlan.

A San José roncsára 2015 novemberében találtak rá egy robot tengeralattjáró segítségével, amely 600 méter mélyre ereszkedett le, hogy képeket készítsen az elsüllyedt gályáról, és annak tartalmáról. A bronz delfinnel díszített ágyúk segítették a kutatókat a hajó beazonosításában.

2015 óta a spanyol gálya roncsa a Karib-tenger mélyén maradt. A kolumbiai kormány nem fedte fel a Szent Grálként is emlegetett hajóroncs pontos helyét, viszont a történeti források szerint a Cartagena közelében lévő Rosario-Szigetek partjainál pihen.

A spanyol gálya arannyal, ezüsttel és drágakövekkel megrakodva

1708 májusának végén hagyat el Panama kikötőjét, Portobellot. A 20 milliárd dollárnyi kincset V. Fülöp királynak szánták, a spanyol örökösödési háború finanszírozására.

A hajó kapitánya, Jose Fernandez de Santillan tudta, hogy a britek is érintettek a háborúban, és valószínűleg Cartagena térségében várnak rájuk, hogy megtámadhassák. A városban azonban ki kellett kötniük egy rövid időre, mivel a gálya javításra szorult, mielőtt elindult volna Havannán keresztül Spanyolországba.

„Június 8-án a brit flotta megtámadta a San José-t a kincsekért. A britek három alkalommal próbáltak is átjutni a spanyol gályára” – mondta Gonzalo Zuñiga a Karibi Hattengerészeti Múzeum kurátora. A spanyolok megnyerték a csatát, de a történészek arra még nem találtak magyarázatot, miért robbant fel a hajó.

Több feltételezés is létezik, egyesek szerint elveszítettek egy vitorlát, mások szerint a legénység – nagyon sok civil volt köztük – lázadhatott fel a kapitány ellen. Tagadhatatlan, hogy mindkét fél magáénak szerette volna a kincset.

Zuñiga elmélete szerint Jose Fernandez de Santillan, ahelyett, hogy átadta volna a kincseket – akár a briteknek, akár a fellázadt legénységnek – és üres hajóval érkezett volna Spanyolországba, saját maga robbantotta fel gályáját.

A San Josét hosszú ideje övezi csodálat a köztudatban. A Nobel-díjas író Gabriel García Márquez regényt is írt a hajóról, Szerelem a kolera idején címen. A regény főszereplője, Florentino Ariza le szeretne merülni a hajóroncshoz, hogy megszerezze a mesés kincset élete szerelmének.

A BBC cikkéből az is kiderül, hogy a Karib-tenger mélyén becslések szerint 1000 hajó roncsa várja, hogy megtalálják.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.