Felhívás!

Itt a remény, hogy megtalálták a hatásos gyógyírt a kopaszságra

Itt a remény, hogy megtalálták a hatásos gyógyírt a kopaszságra Tudomány

Az óriási tudományos és kereskedelmi érdeklődés ellenére a hajhullás megállítása és visszafordítása eddig nem volt igazán lehetséges. Egy új kutatással a tudósok azonban most kifejlesztettek egy módszert a szőrtüszők klónozására, amelyben az egyén saját sejtjeiből származó őssejteket használják fel. Az eddig csak egerekkel tesztelt eljárás a jövőben alapul szolgálhat egy valóban hatásos, regeneráló hajkezeléshez.

A haj újjáépítésének piaca csak 2017-ben meghaladta az 5 milliárd dollárt és 2018-tól 2024-ig várhatóan további, több mint 25 százalékos éves növekedés várható. Ez a piaci arány azonban már nem annyira meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy egyre emelkedik a hajhullással érintett emberek száma. Az American Hair Loss Association szerint a férfiak kétharmadánál már 35 éves korukban feltűnik a jelenség és bár a kopaszság szó hallatán elsősorban rájuk gondolunk, a probléma egyre több nőt is érint.

A legújabb adatok szerint a hajhullásban érintettek körülbelül 40 százaléka nőnemű. Manapság az elérhető haj-helyreállítási kezelések többnyire a hajhagymák műtéti átültetéséből állnak, ami azonban igen drága és költséges eljárás, miközben korlátozó tényezőként léphet fel a rendelkezésre álló haj mennyisége.

Gyakran a fej hátsó részéről, de néha a hónaljból származó hajat, szőrt ültetnek be, ám az eredmény esztétikai szempontból nem mindig kielégítő.

Őssejtekből klónoznák a szőrtüszőket

Az emberi fejbőrön mintegy 100 ezer apró hajtüsző található, és ezek mindegyikéből egy-egy hajszál nő ki. Az elhalt tüszők az élet folyamán nem pótlódnak újabbakkal. A kutatók szerint egy kitűnő megoldás lehet, ha klónozzák az egyén szőrtüszőjét, és így valóban korlátlan mennyiségű haj válik elérhetővé a beültetéshez.

Egy San Diego-i székhelyű startup cég, a Stemson Therapeutics ki fejlesztett egy innovatív terápiát, amely az őssejtekből klónoz szőrtüszőket és ülteti be őket a hajhullással küzdő személy elhalt hajtüszőjébe.

Ezek az őssejtek a kezelésnek magukat alávető páciensek saját sejtjeiből származnak, így nem áll fenn annak a kockázata, hogy az immunrendszer „visszautasítja a transzplantációt”. A társaság eredményeit nemrégiben mutatta be az Őssejtkutató Nemzetközi Társaság (International Society for Stem Cell Research) éves találkozóján.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a kutatás egyelőre gyerekcipőben jár és messze nem áll készen az emberi felhasználásra.

A teszteket eddig csak egerekkel végezték, ám ha a koncepció igazolást nyer, az óriási előrelépést jelenthet a regeneratív orvoslás területén.

Valamilyen kezelendő probléma állhat a háttérben

A hajhullás természetes folyamat, napi 100-150 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthető, a haj természetes cserélődésének tudható be. Ennél nagyobb hajveszteség esetén azonban már valamilyen kezelendő probléma állhat a háttérben.

Ahhoz, hogy a kopaszodás kialakuljon, három tényezőnek kell egyszerre érvényesülnie: az öröklődés, a hormonok és az életkor. A hajhullás mind a férfiak, mind a nők számára jelentős érzelmi károkat okozhat, ideértve az önértékelés és a bizalom elvesztését. Ha azonban sikerül kideríteni, hogy mi áll a kopaszodás háttérben, az átmeneti hajhullás sok esetben könnyen orvosolható, és a kezelést követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.