Hivatalosan is a légszennyezésbe halt bele egy 9 éves londoni kislány

Hivatalosan is a légszennyezésbe halt bele egy 9 éves londoni kislány Tudomány

Légszennyezés vezetett egy 9 éves londoni kislány halálához – mondta ki a brit bíróság. Ella Kissi-Debrah az első ember az országban, akinél hivatalosan is a légszennyezést nevezték meg a halál okaként.

Ella 2013-ban hunyt el, akkor már három éve voltak súlyos asztmás rohamai – mondta édesanyja a CBS hírtelevíziónak. A halál okaként akkor az asztmát nevezték meg, de az édesanyja utána akart járni, hogy mi okozta a rohamokat.

A brit kormány volt szakértője és a Southampton Egyetem egyik professzora vizsgálta ki az ügyet, és bizonyítékot találtak rá, hogy Ella rohamai akkor jelentkeztek, amikor az otthona közelében mért légszennyezettségi adatok magasabbak voltak a határértéknél. Ekkor bírósághoz fordultak, amely megállapította, hogy a levegő minősége vezetett a kislány halálához, és új vizsgálatokat is elrendelt.

A jogi csapat szerint ezzel azt is be lehet bizonyítani, hogy a brit kormány megbukott az emberi jogokról szóló európai egyezményben vállalt kötelezettségei betartásában.

Nemrég egy nemzetközi tanulmány mutatta ki, hogy a légszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, Ázsiában a legsúlyosabb a helyzet. A levegőszennyezettség minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben, ezzel több halálesetet idézett elő, mint a malária és a közúti balesetek, annyit, amennyit a dohányzás is okoz – ismertette a világ levegőjének állapotáról kiadott 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.