Felhívás!

Hat kiló műanyagot találtak egy elpusztult bálna gyomrában

Hat kiló műanyagot találtak egy elpusztult bálna gyomrában Tudomány

Rengeteg szemetet, egyebek mellett két strandpapucsot és 115 műanyag poharat vettek ki egy partra sodródott bálnatetemből Indonéziában.

Hétfő este találták meg egy nagy ámbráscet 9,5 méter hosszú tetemét a Wakatobi Nemzeti Parkhoz közeli partszakaszon Délkelet-Szulavézi tartományban.

A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a nemzeti park szakemberei mintegy 5,9 kilogramm műanyag szemetet találtak az állat gyomrában, benne 115 műanyag pohár, négy palack, 25 zacskó, két strandpapucs és több mint ezer más műanyagot.

“Noha nem sikerült megállapítani, mi okozta a cet pusztulását, borzalom, amivel a gyomrát felnyitva szembesültünk” – mondta Dvi Szuprapti, a WWF Indonézia tengeri élővilág-védelmi koordinátora, aki szerint az oszló tetem állapota már nem tette lehetővé a halál okának kiderítését.

A 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező egy tanulmány szerint, mely a Science tudományos lapban jelent meg januárban.
Indonézia évente 3,2 millió tonna műanyag szemetet termel, ebből 1,29 millió kerül az óceánba a kutatás szerint.

Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyagzacskók használatáról, és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyag szemét “közös ellenségük” – mondta Luhut Binszár Pandzsaitan tengeri ügyeket koordináló miniszter.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások