Felhívás!

Gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondolták

Gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondolták Tudomány

Az évszázad végére a globális átlaghőmérséklet akár 6,6-7 Celsius-fokkal is magasabb lehet a bolygón, mint az ipari forradalom előtti időkben volt – hozta ki eredményül két francia kutatóintézet egymástól független klímamodellje, az AFP tudósítása szerint. Ez az előrejelzés még az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Tanácsadó Testülete (IPCC) predikciójánál is aggasztóbb.

A számítások azt valószínűsítik, hogy a párizsi egyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos felmelegedési cél elérése – ha egyáltalán lehetsége még sokkal nehezebb lesz. A kutatók elmondták, hogy az ő modelljük szerint az a forgatókönyv, amely az IPCC szerint a 2 Celsius-fokos felmelegedés alatt tarthatna minket, valójában nem fog ott tartani, hanem jelentősen erőteljesebb felmelegedést fog eredményezni.

Az IPCC soron következő, 2021-es jelentése számára készített modellszámítások a kutatók szerint már a legmodernebb szuperszámítógépek minden tudását kihasználják, és így az időjárás és az éghajlat egészen realisztikus szimulálására képesek. Az eredmények tehát elvileg pontosabbak, mint eddig. A probléma az, hogy a pontosabb eredmények a legaggasztóbbak is egyben.

Úgy találták ugyanis, hogy az atmoszférába kerülő szén-dioxid az eddig sejtettnél jobban fogja melegíteni a bolygó felszínét. Egyszerre több kutatócsoport is fejleszt új klímamodelleket a világon, és következtetéseik egybevágnak: a felmelegedési predikciók eddig túl optimisták voltak.

(index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.