Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lila napfelkelte, a vulkán miatt

Lila napfelkelte, a vulkán miatt Külföld

Gombafelhővel tört ki a távoli, Csendes-óceánon lévő, orosz fennhatóságú szigeten álló Raikoke-tűzhányó. A Coloradói Egyetem légkörfizikusai most megállapították, hogy a kitörés során az atmoszférába jutott vegyületek szerte az északi féltekén lilává színezték a napfelkeltéket és a napnyugtákat.

Hirdetés
Hirdetés

A vulkán nagy mennyiségű kéndioxidot lövellt a légkörbe, amely aztán aeroszolt alkotott, és az aeroszol részecskéi törik úgy a napfényt, hogy az lilás árnyalatot kap.Ez a jelenség főként akkor látható, amikor alacsonyan áll a nap, vagyis hajnalban és alkonyatkor.

A Coloradói Egyetem kutatói elmondták, hogy ebből is látszik, hogy nem kell (globális léptékben) túl nagy mennyiségű aeroszolt a levegőbe juttatni ahhoz, hogy megváltozzanak fizikai tulajdonságai. Bár a kitörés relatíve kicsi volt, mégis kihatott a teljes északi félgömbre.

A Lars Kalnajs által vezetett coloradói kutatócsoport meteorológiai ballont bocsátott a sztratoszférába Wyomingban, hogy detektálják a vulkáni hamufelhő nyomait. Ennek méréseiből kiderült, hogy a sztratoszféra aeroszolkoncentrációja hússzorosára emelkedett a vulkánkitörést megelőző időhöz képest.

(index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük