Hirdetés
Hirdetés

Élelmiszerminőség: a nyugat-európai és romániai termékek negyedénél találtak eltérést

Élelmiszerminőség: a nyugat-európai és romániai termékek negyedénél találtak eltérést Gazdaság

A fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően – jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója.

Az Agerpres hírügynökség által kedden idézett tisztségviselő elmondta, hogy egy európai vizsgálat keretében összesen mintegy 80 élelmiszer összetételét hasonlították össze azonos, Romániában forgalmazott termékével, és ezek között 18 esetben találtak eltérést. Kifejtette, hogy az élelmiszerek összetételében találtak különbséget, például az ízesítők nem voltak azonosak vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, vagy az arányuk eltért a nyugat-európaitól.

Anghel ugyanakkor hangsúlyozta, a hatóság nem kívánja és nem is tudja egyértelműen megmondani, hogy létezik-e kettős mérce a nyugat-európai és a Romániában forgalmazott termékek esetében.

A fogyasztóvédelem vezetője példákat is adott. Mint mondta a Freeway üdítő 3 százalék narancslét tartalmaz, míg Spanyolországban ez eléri a 8 százalékot, Franciaországban a 10 százalékot, Olaszországban a 20 százalékot. A Fanta üdítő Romániában 5 százalék narancsot tartalmaz, míg Spanyolországban 8 százalékot, Franciaországban 10 százalékot és Olaszországban 12 százalékot. A Milka csokoládé esetében kimutatták, hogy a romániai változat 17 százalékban tartalmaz mogyorót, a franciaországi 22 százalékban.

Romániában azt követően kezdték vizsgálni az élelmiszereket, hogy a visegrádi országok tiltakoztak az ellen, hogy a nagy nemzetközi cégek kettős mércét alkalmaznak az általuk forgalmazott élelmiszerek minőségénél.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 18., 11:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ezt mind tudtuk már évekkel ezelőtt!De mit szól a sóhivatal?/EU/ Jó nektek így es?Másodrangú állampolgárok vagytok sőt harmadrangú mit ugráltok?Ha ez a minősrég kell fizessétek meg amennyi Fr o ban,Németo.ban,Svájcban stb.Neeeeem?De mindennek ára van!Ti megveszítek a szemetet is inkább a multiknál pl. tej ,vaj ?dejfől minthogy a piacon vennétek meg!Akkor egyétek azt!

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 19., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Vagyis nem csak itt más az összetétel, hanem máshol is. Valahogy ez nem azt jelenti, hogy csak a kelet európaiak kapják a gyengébb minőséget. Illetve néha kérdéses is, hogy mi a gyengébb minőség. Más ízesítés nem feltétlenül jelent minőségbeli különbséget.Kevesebb gyümölcstartalom már igen, viszont kevesebb mogyorótartalom nem feltétlenül. Több a csoki benne. 😀

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 19., 13:27
   ÉRTÉKELÉS: -1

   egyszerű az egész!nem kell porokat venni,műételeket ,stb. ki kell menni a piacra zöldségért, gyümölcsöt ,tojást biztos helyről venni stb