Felhívás!

Elpusztult a világ egyik legritkább teknősfajának utolsó ismert nősténye

Elpusztult a világ egyik legritkább teknősfajának utolsó ismert nősténye Tudomány

Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike, talán a faj utolsó nősténye egy dél-kínai állatkertben – közölte az intézmény vasárnap. Szucsou város állatkertjében a faj egy hímje él még, a másik két egyed Vietnamban, a vadonban, két különböző tóban él, nemük ismeretlen.

Az óriásteknős szombat délután múlt ki a városi önkormányzat közleménye szerint. A szakértők korábban mintát vettek a nőstény petefészekszövetéből kutatási célokra.

A People’s Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt végezték el rajta az ötödik mesterséges megtermékenyítést.

Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult – írta a lap.

A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának. Kínai és külföldi szakértők vizsgálják az idős nőstény halálának okát – olvasható a város közleményében.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 15., 16:14
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A mutet sikerult,csak a paciens halt eppen bele. Ez is egy ilyen tortenet.Egyebkent valoban sajnalatos,hogy ez a teknosfaj kipusztult.Sajnos az emberi tevekenysegnek es kapzsisagnak koszonhetoen tobb allatfaj pusztult mar ki bolygonkon, es meg nagyon sok mas ,meg eletben levo allatfaj veszelyeztetve van a klimavaltozas es az ember altal. Na de ennek ellenere a masik hozzaszoloval nem tudok egyeterteni csak annyiban,hogy az emberi szaporulatot valoban korlatozni kene,de ezt csakis bekes megoldassal es annelkul,hogy ezt egy bizonyos nepcsoportra korlatoznak,mint peldaul ahogyan irja ,afrikaiakat vagy azsiaiakat,mert mit szolna on ahhoz,ha pontosan a magyarokra vagy a romanokra hoznanak ilyen torvenyt. Egy ilyen torvenyt csak ugy lehet elfogadni,ha ez egyenloen az egesz bolygo emberisegere ervenyes.