Egyszerű feladat, vagy mégsem?

Egyszerű feladat, vagy mégsem? Tudomány

Egy látszólag egyszerű matekfeladvány igazi kommentháborút indított az interneten, mert többek saját igazukhoz ragaszkodnak. Pedig megoldás csak egy van.

Egy matematikai feladvány előbb százak, majd ezrek hozzászólását váltotta ki, és végül egész hosszú eszmecsere kerekedett belőle. Ami azóta is tart.

A feladvány érdekessége, hogy látszólag egyszerű példáról van szó.

Az egyenlet semmi különlegeset nem tartalmaz: van egy kis összeadás, szorzás, osztás, egy-egy zárójel és persze a számok. Ráadásul nem is nagy számokról van szó, hiszen egy nyolcas és néhány kettes szerepel benne. Vagyis még nem is tűnik annyira ijesztőnek a művelet.

Ennek ellenére még most is tucatjával bővül az eredeti poszthoz tartozó hozzászólások száma, többen ugyanis ahhoz ragaszkodnak, hogy a megoldás 1, másoknál viszont 16 jött ki. Az ok nem a számolással kapcsolatos készségek hiányánál keresendő, másról van szó: eltérő megközelítések vannak, melyik műveleti jel élvez elsőbbséget a másik előtt, így sokan más utat követnek.

Hogy a vitát könnyebb legyen eldönteni, a Popular Mechanics egy egyetemi docensre bízta a dolgot, aki rögtön le is vezette, hogy a megoldás 16. 

Ugyanerre az eredményre jutott Biró G. Albert székelyudvarhelyi matematikatanár is, akit megkerestünk és a következőt írta: ha az osztás jel után szögletes zárójel lenne, az eredmény 1 lenne.  Mivel az osztás és szorzás egyenrangú műveletek és a műveletek elvégzésénél balról jobbra haladunk, az eredmény 4X4, azaz 16. 

(HVG, Székely Hírmondó) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 7., 8:14
  ÉRTÉKELÉS: -1

  mivel a 2 es a zarojel kozott szorzas van , eloszor a zarojelen beluli muveletet vegezzuk el:
  8/2(2+2) = 8/2(4)=8/8= 1 . nekunk igy tanitottak.
  a szorzas es osztas elsofoku muveletek, mindig ezeket vegezzuk el elore, figyelembe veve a zarojeleket is.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 7., 12:19
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ez előző hozzászólásra válaszolva:
   1. “mivel a 2 es a zarojel kozott szorzas van , eloszor a zarojelen beluli …”. Mindig a zárójelen belüli műveletet végezzük el először, de ezzel senki nem is vitatkozott.
   2. A kérdés az, hogy miért lenne 8/2(4)=8/8. Ha világos az, hogy 2(4) = 8, akkor az is világos, hogy ez hogy jön ki: szorzás által. Vagyis 2x(4)-ről van igazából szó, csak a szorzás, az egyszerűség kedvéért, nincs kiírva. Ennek értelmében 8/2(4) = 8/2x(4), és mivel egyenrangú műveletekről van szó, ezért ezeket sorban végezzük.

   A feladat azért (is) megtévesztő, mert amíg egy vízszintes törtvonal egyértelműen jelzi, hogy mi a számláló és mi a nevező, addig ez a ‘/’ már zárójelezést igényel(het). Illetve mondjuk egy ‘2a/2b’ jelölésről sem fogja senki sem feltételezni, hogy b-vel szorozni kellene a 2a/2-t. Tehát a feladat lényegében visszaél egy széleskörben elterjedt jelöléssel, amit már reflexszerűen használunk.

  • User
   Dátum: 2019. augusztus 7., 14:15
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A linkelt képen nincs is / , ami egyeseknek törtet jelentene (nem az), hanem osztásjel van (÷),
   úgy, hogy nem látom a problémát. A matematikatanár jól elmagyarázta. Ez kisiskolásoknak való feladat.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 7., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ülj le, 4-es…. 8:2×4=16 a 4-est miert kell magára zároljelbe tenni? Ha elvegezted a zarojelben a muveletet azutan a zarojel ,,eltünik”

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 7., 16:35
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem figyeltek, a zárójel elvégzése után szerepet veszít, akkor marad egy osztás és egy szorzás a felírás sorrendjében, ahogy el kell végezned. 8:2×4=16, ámen. Ne mondd, hogy nem így tanultad.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 8., 10:12
  ÉRTÉKELÉS: -2

  “Ugyanerre az eredményre jutott Biró G. Albert székelyudvarhelyi matematikatanár is,” – Ejnye, tanár úr! a:b(c+d) = a:(bc+bd), és nem (a:b)(c+d)