Felhívás!

Egy adag vakcina akár felére is csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét

Egy adag vakcina akár felére is csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét Tudomány

A Pfizer vagy az AstraZeneca új típusú koronavírus elleni vakcinájának első adagja akár felére is csökkenti a fertőzés háztartáson belüli továbbadásának esélyét egy új brit tanulmány szerint.

Azok, akik megkapták a két vakcina valamelyikének első dózisát és legalább három héttel később megfertőződtek, 38-49 százalékkal kisebb eséllyel adták tovább a vírust beoltatlan, velük egy háztartásban élő embereknek – állapította meg az angliai egészségügyi szolgálat (PHE) kutatása.

A PHE immunizációs vezetője, Mary Ramsay a BBC-nek elmondta, hogy a vakcinák kulcsfontosságú szerepet játszanak a normális élethez való visszatérésben.

“Nemcsak csökkentik a betegség súlyosságát és halálozások százaik előzik meg naponta, de azt látjuk, hogy mérséklik a fertőzés továbbadásának kockázatát is” – magyarázta. Noha az eredményeket “reménykeltőnek” találta, fontosnak tartja, hogy az emberek továbbra is úgy viselkedjenek, ahogy a járvány idején, figyelve a kézmosásra, az előírt távolságtartásra.

A háztartásokban jelentős a kórokozók továbbadásának kockázata, így a tanulmány az oltásoknak arra a hatására talált bizonyítékot, hogy a továbbfertőzés esélyét csökkentik.

“Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a vakcinák nem száz százalékos hatékonyságúak sem a súlyos tünetek megelőzésében, sem a megfertőződés ellen, de a bizonyítékok azt mutatják, bizonyos fokú védelmet adnak az ellen, hogy továbbadjuk a vírust, ha elkaptuk” – mondta Mike Tildesley, a Warwicki Egyetem járványtani szakértője. Hozzátette: a tanulmány újabb bizonyítékot nyújtott arra, hogy minél több embernek kell beoltatnia magát még akkor is, ha nem nagy a veszélye a súlyos tünetek kialakulásának. A cél az, hogy a népességen belül a védettség minél magasabb legyen és csökkenjen azok száma, akik komolyan megbetegszenek és meghalnak a Covid-19 következtében.

A PHE hasonló eredményeket vár más nagy kockázatú környezetben, köztük börtönökben, közösségi lakóhelyeken.

A tanulmány – amely még a szakértői áttekintés előtt áll – mintegy 24 ezer háztartás több mint 57 ezer kapcsolatát vizsgálta, ahol korábban beoltott embernél mutattak ki laboratóriumban koronavírus-fertőzést. Az eredményeket összehasonlították oltatlan fertőzöttek majdnem egymillió kapcsolatával.

A kapcsolatot másodlagos koronavírusos esetként határozták meg, ha a háztartásban az első pozitív teszt után 2-14 nappal azonosították egy másik ott lakónál a fertőzést.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy mind a Pfizer-BioNTech, mind az Oxford-AstraZeneca vakcinája nagy hatékonysággal csökkenti a Covid-19 fertőzését idősek körében: március végéig 10 400 halálozást előzött meg a hatvan év fölöttiek között.

A PHE arról is folytat kutatásokat, hogy a vakcináció mennyire akadályozza a fertőzést a népesség szélesebb köreiben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 30., 13:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha mar ennyire promovaljuk a vakcinat akkor az erme masik oldalarol is be kellene szamolni, ugyanis koztudott hogy mar jo par aldozata is van a vakcinanak! Vagy az mar nem is szamit?

 • User
  Dátum: 2021. április 30., 18:16
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Azzal kezdték, hogy ha beadatod immunizál!Most már csak felére csökkenti a továbbadás veszélyét! És melyik felére? Hogy fertőzöl vagy nem?

  • User
   Dátum: 2021. május 1., 17:06
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Nem csak olvasni, erteni is kell az irottakat! Az elso vakcinarol van szo a cikkben, az mar felere csokkenti a fertozes tovabbadasanak a kockazatat. A masodik vakcina utan ennel is kisebb a fertozes tovabbadasanak veszelye. Vannak kivetelek, mikor a szervezet az oltas hatasara sem tud elegendo antitestet kepezni, igy a virust sem tudjak teljesen kikuszobolni, de a nagy tobbsegnel ez mukodik. A vakcinak mar tobb, mint szaz eve bebizonyitottak a hasznossagukat, a koronavirus ellen is ugyanazon az elv alapjan gyartjak a vedooltasokat, mint a tobbi vakcina eseteben. De jo, ugy-e, hogy a kolera, pestis, malaria, tifusz, kanyaro, mumsz es igy tovabb ellen van vedooltas.

 • User
  Dátum: 2021. április 30., 18:00
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Én több embert ismerek aki a vakcinának lett áldozata egy hónap alatt mint aki a vírusnak lett áldozata egy év alat.Isten nyugtassa őket, nem áll szándékomban (már) senkiit lebeszélni,a tv,rádió,újság úgy is megmondta,hogy azok a hülyék, akik gondolkoznak.Ne gondolkozz,oltakozz!

  • User
   Dátum: 2021. május 1., 17:56
   ÉRTÉKELÉS: 10

   En nem ismerek senkit, aki a vakcina aldozata lett (enyhebb mellekhatasok nem szamitanak ide, kiutes, laz, faradtsag), de sok ismeros, sot rokon halt bele a virusfertozesbe. Akkor most kinek a velemenyere hallgasson a meg bizonytalan ember vakcina kerdesben: a hozzam hasonlokera vagy az on taborara? Nem jobb lenne egyszer az okoskodasainkat feltretenni es hagyni az orvosokat, virologusokat, kormanyokat, hogy vegezzek a dolgukat? Szep, hogy mindenki elmondhatja a velemenyet, de itt olyasmirol bolcselkedunk mar egy eve, ami a legtobbunknek meghaladja a tudasat. Miert kell mindig a magunk karan tanulni? az egesz vilag ketsegbeesett kuzdelmet folytat a virus ellen es meg mindig vannak, akik megkerdojelezik a vakcinak hasznossagat. Az a sok szazezer ember, aki mar belehalt a fertozesbe biztos, hogy igy utolag, ha lenne ra lehetoseguk, beoltatnak magukat. Azt hiszi az aszpirinnek, amit gondolkodas nelkul bevesz fejfajasra, nincsenek mellekhatasai? Bizonyitottan csak nehany esetrol lehet tudni vilagszinten a sok millio beoltott kozul, akik vakcinahoz kothetotoen haltak meg, ezzel szemben tobb millio halt meg virusfertozesben, megis az on ismerosei kozul tobben haltak bele az oltasba, mint virusfertozesbe…

 • User
  Dátum: 2021. május 2., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Értékelem a pozitív hozzáállást, hogy szeretnéd hallani az ellenvéleményeket is. Vannak ellenvélemények, nem feltétlenül azért, mert lapos földben hívők lennének, vagy valami hasonló, ahogy egyesek igyekeznek beállítani. Hanem mert egyszerűen másképp gondolják. Én jónak tartom, hogy létezik ilyen. A kommunista diktatúra nem tűrt meg más véleményt. Pedig érdemes meghallgatni egyebet is. Azzal, hogy nem értünk egyet, még nem tesz ellenséggé. Senki nem gondolhatja magáról, hogy ő annyira tájékozott, és annyira tisztán lát, hogy ha valaki másként látja a dolgokat, az annyira butaság, vagy annyira káros, hogy zsigerből üldözendő!

  • User
   Dátum: 2021. május 2., 13:27
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Semmi baj az Ellen véleménnyel, de ha az épp hülyeség, akkor ne sértődjön meg, ha lehordják. Illetve igen, van gond velük, ha uszítóak vagy akarattal félrevezetőek.

  • User
   Dátum: 2021. május 4., 12:15
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Tudomány az, ami reprodukálható, megmagyarázható és gyakorlatilag igazolható, vagy nem találnak neki ellentmondó gyakorlati igazolást. Sima vélemény az, amit valaki kitalál és az előzőek nem érvényesek rá.
   Tudomány: a föld kerek, mivel minden erre utal és mivel kívülről lefényképezve is az. Mindezt újra le is lehet ellenőrizni.
   Nem tudomány: az a véleményem, hogy lapos, mert nem látszik kereknek, a többit pedig csak elhitették velünk.
   Tudomány: léteznek vírusok, bejutnak a szervezetbe, ráveszik a sejteket a szaporodásra.
   Nem tudomány: nincs vírus, mert nem látom, a betegségeknek mind lelki okai vannak.

   És még sorolhatnám.

 • User
  Dátum: 2021. május 3., 15:38
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az én szemszögemből a tied az ellenvélemény, ha nem egyezik. Bármiről legyen szó. De legyen igazad, minden megszorítás tökéletes, és nagyon jó kormányintézkedések vannak. Jó annak, aki ennyire hisz a remek politikusoknak. Ennél jobbak már csak a brit tudósok és tanulmányaik lehetnek. Vagy a sajtó.

  • User
   Dátum: 2021. május 4., 11:22
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ellentmondas, amit ir. Megszoritas nem lehet jo, hiszen akkor nem megszoritas lenne. A kormanyintezkedesek olyanok, amilyenek, mindannyian tisztaban vagyunk, hogy mit varhatunk a roman kormanyoktol es politikusoktol. De a virus ettol meg marad, nem fog eltunni se jonak, se rossznak velt kormanyintezkedesektol. Akkor fog eltunni, ha annyi ember valik immunissa, hogy bar fel-felbukkan, nem tud tomegeket megfertozni, egy-ket fertozes utan megszakad a tovabbadasi lanc. Ezt az immunitast probaljak jo-rossz intezkedesekkel elerni a kormanyok vilagszerte es a tudomany szerint leggyorsabban a vakcinakkal erhetjuk el. Igaz, most ujbol tombol a tudomanyellenesseg, mivel a tudomany tobbnyire feher (=rasszista) emberek tevekenysege a progressziv, antirasszista hivok szerint, de gyanitom sok hazai vakcina es virustagado nem a progressziv gondolkodas miatt veti meg a tudomany allitasait.

 • User
  Dátum: 2021. május 4., 20:05
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Akkor hozzá lehet ehhez az eszmefuttatáshoz tenni azt is, hogy nem tudomány azt állítani, hogy valaki más a földet laposnak hiszi (ami nyilvánvalóan nem igaz), csak mert megkérdőjelezett egy kísérleti tudományos dolgot (és amelynek semmi köze nincs a föld alakjához), amely esetében más tudósok más eredményre jutottak. A laposföldezés óvodás gyanúsítgatás, mikor már elfogytak az érvek. Ennél nagyobb szegénységi bizonyítvány, mikor valaki a másikat laposföldhívőnek próbálja bélyegezni, mert akkor ő okosnak látszik (lám ő tisztában van a föld alakjával – nahát mekkora fegyvertény), aligha akad. Ennyi erővel én is állíthatom, hogy te azt hiszed, hogy sajtból van a hold. Ugye mekkora marhaság?