Felhívás!

Árthat a fogainak, ha túl sok fogkrémet használ

Árthat a fogainak, ha túl sok fogkrémet használ Tudomány

Ausztrál fogorvosok szerint sokan nem fordítanak kellő figyelmet arra, mennyi fogkrémmel mosnak fogat. Pedig kutatók szerint a fluoridos készítmények túlzott használata nem kis problémához vezethet. A túlzott fogkrémhasználat a kisebbeknél fokozottan előfordulhat.

Abban sokan egyetértenek, hogy a fogak egészségének megőrzésében fontos szerepet játszik a fluorid, ugyanakkor ellenérvekből sincs hiány. A téma így állandóan a közbeszéd tárgya, most éppen ausztrál kutatók tettek hozza egy újabb fejezetet.

Az Ausztrál Fogorvosok Egyesülete (Australian Dental Association) szerint a felnőttek és a gyerekek fogkeféjére is jóval több fogkrém kerül, mint kellene. Egy február elején publikált kutatás eredménye ez, amelyben azt is jelzik, hogy éppen a fluor(id) miatt illene óvatosabban adagolni a pasztát.

A tanulmány szerint a túlzott fluoridmennyiség dentális fluorózist okozhat, aminek következtében a fogzománc érdesebbé, törékenyebbé válik, de a fogak el is színeződhetnek miatta. Különösen az 1-8 éves gyermekeknél veszélyes ez, hiszen a maradó fogak zöme ebben az időszakban fejlődik ki.

Az ausztrál fogászegyesület alelnöke szerint 18 hónapos korig nem javasolt a fogkrém használata, és utána is csak rizsszemnyit tegyenek a szülők a gyerekek fogkeféjére. Hétéves kortól már többet is lehet, de a borsónál nagyobb mennyiség még akkor sem jó ötlet, főleg a fluoridos készítményekből.

A szakemberek szerint a felnőtteknél ugyan kisebb a hasonló problémák kialakulásának veszélye, de borsónyi fogkrémnél nekik sincs szükségük többre egy fogmosáskor.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.