Felhívás!

A WHO szerint a koronavírus-variánsok lekörözhetik az oltásokat

A WHO szerint a koronavírus-variánsok lekörözhetik az oltásokat Tudomány

Emberek millióinak élete lehet veszélyben a koronavírus delta variánsától, ha nem gyorsítják fel a gazdagabb országok a szegényebbek vakcinaellátását, figyelmeztet a WHO. Az Observer beszámolója szerint a vírusmutációk lekörözhetik az oltásokat, ha a fejlődő országokba csak ímmel-ámmal jutnak vakcinák.

A WHO úgy tudja, a delta variáns már 98 országban jelen van (köztük Magyarországon is). Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató szerint a lassú oltási stratégia hozzájárulhat ahhoz, hogy időközben kialakuljon egy új, minden eddiginél veszélyesebb mutáció. A WHO vezetője úgy számol, hogy 2022 júliusára reális lehet, hogy a világ összes országának 70 százaléka be legyen oltva, ehhez viszont jelentősen fel kéne gyorsítania a fejlett országoknak a vakcinaelosztást. Hozzátette: a delta variáns jól és kevésbé jól átoltott országokon egyaránt végigsöpör, de csak előbbiekben lehet a halálozások számát alacsonyan tartani.

Dame Sarah Gilbert, az AstraZeneca vakcina egyik fejlesztője szerint megoldást jelenthetne, ha a nyugati országok átgondolnák az oltási stratégiájukat a globális célok érdekében. A kutató úgy véli, félre lehetne tenni a gyerekek oltásának tervét egy ideig, hogy a fejlődő országok felzárkózhassanak. James Naismith, az oxfordi Rosalind Franklin kutatóintézet professzora hasonlóan látja: fel kell tenni a kérdést, hogy fontosabb-e a fejlett országokban a gyeremekek oltása, mint a lemaradottakban az időseké és az esszenciális dolgozóké. Hozzátette, nemcsak az elosztást lenne fontos felgyorsítani, hanem a vakcinagyártást magát is be kellene indítani a fejlődő országokban a globális kapacitás növelése érdekében.

David Bauer, a londoni Francis Crick kutatóintézet virológusa szerint egyértelmű, hogy a delta variáns az eddigi legveszélyesebb koronavírus-mutáció: mind Nagy-Britanniában, mind Dél-Afrikában átvette a nagy fertőzőképességű variánsok helyét, és csak az oltásokkal lehet csökkenteni a következményeit, ha már ma terjedése aligha tartható kordában.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások