Felhívás!

A mobiltelefonok sugárzása miatt is pusztulhatnak a rovarok

A mobiltelefonok sugárzása miatt is pusztulhatnak a rovarok Tudomány

Elveszítik tájékozódási képességüket, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is a rovaroknál egy vizsgálat szerint. Száz komolynak értékelt, laborban és terepen végzett vizsgálatból hatvan mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek esetében.

Tudósok szerint a rovarölőszerek használata és a rovarok élőhelyeinek eltűnése mellett a környezet elektromágneses sugárzással történő egyre nagyobb mértékű terhelése is „valószínűleg negatív hatással van a rovarvilágra”.

A németországi Naturschutzbund (Nabu) természetvédelmi szövetség a Diagnose Funk környezetvédelmi szervezettel és a luxemburgi AKUT akciócsoporttal közösen 190 tudományos kutatást elemzett szerte a világból. Eredményüket csütörtökön mutatták be Stuttgartban.

Száz komolynak értékelt, laborban és terepen végzett vizsgálatból hatvan mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek esetében. A hatások között van a tájékozódási képesség elvesztése a mágnese mező miatt, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is.

Ennek egyik oka, hogy különösen a mobiltelefonos és a WLAN-sugárzás hatására megnyílnak a sejtek kálciumcsatornái, így többszörös mennyiségben képesek átáramlani rajtuk a kálciumionok. A kálcium fontos transzmitter, amely biokémiai láncreakciót vált ki a rovaroknál – áll az Umwelt Medizin Gesellschaft című tudományos lapban publikált tanulmányban.

„A metaelemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a drámai mértékű rovarpusztulás okainak elemzésekor minden irányban nyitva kell tartanunk a szemünket” – fogalmazott Johannes Enssle, a Nabu baden-württembergi vezetője. Kiemelte: a mobilok sugárzásának környezetre gyakorolt hatását gyakran alulbecsülik.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. szeptember 22., 17:44
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ki kell próbálni otthon, a ruter mellé egy növényt, egy virágát tenni, 1 – 2 hónap és a növény vagy virág kezdi hullatni leveleit . Nem kell hamis emberek nyilatkozatara felülni. Nem kell tudósnak lenni.! Egy só mint száz nagyon károsak a rádió hullámok, és ez csak a kezdet. Majd meglatjuk mit hoz az 5 G.